5 порад громадам, щодо ефективного планування відновлення

Відновлення громад:
ТОП-5 порад

За оцінками Світового банку, в Україні внаслідок війни знищено 1,4 млн житлових приміщень. Зруйновано або частково пошкоджено 10% усіх закладів освіти та 16% медичних закладів. 

Будувати нові школи та домівки будуть в першу чергу територіальні громади. Для відбудови громадам варто підготувати ґрунтовні документи планування. Це допоможе отримати державне фінансування та донорську допомогу.

За законодавством України, громадам необхідно розробити низку документів щодо планування відновлення та розвитку. Ключові з них – це Стратегія розвитку територіальної громади, План відновлення та розвитку територіальної громади та Програма комплексного відновлення території громади. 

Ці документи дозволять зробити відбудову послідовною та структурною, а головне – закладуть підвалини для залучення фінансування. Значна кількість проєктів, які зараз фінансуються донорськими організаціями, сфокусовані на плануванні відновлення.

Громадам варто ретельно підійти до планування майбутнього розвитку. Це має бути виважена та ґрунтовна стратегія, не набір кліше. Місцевим органам самоврядування необхідно чітко оцінити потреби у відновленні, визначити візію розвитку, перетворити набір ініціатив у конкретні проєкти, обрати пріоритети та визначити джерела фінансування. 

Кабмін спростив процедуру встановлення міні-ТЕЦ на об’єктах критичної інфраструктури

Все це критично важливо, щоб повернутися до нормального життя. Без цього “build back better” (зробити краще, ніж було) може залишитись лише недосяжною мрією. 

П’ять простих правил планування допоможуть реалізувати будь-який програмний документ. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *