Держмолодьжитло вдосконалить основнi засади житлової полiтики

Держмолодьжитло вдосконалить основнi засади житлової полiтики

Голова правлiння Держмолодьжитла Микола Марчук виступив пiд час засiдання робочої групи щодо вдосконалення основних засад житлової полiтики.

Захiд органiзований проєктом Ради Європи “Сприяння розробцi житлових рiшень для осiб, постраждалих вiд вiйни в Українi” у спiвпрацi з Мiнiстерствоv розвитку громад, територiй та iнфраструктури України.
З вiтальними словами до учасникiв звернулися Лiлiт Данегян, заступниця керiвника Управлiння програм спiвробiтництва, Генеральний директорат з прав людини та верховенства права Ради Європи, голова Офiсу Ради Європи в Українi Мачей Янчак i заступниця мiнiстра розвитку громад, територiй та iнфраструктури України Наталiя Козловська.
Микола Марчук зазначив, що дiяльнiсть Ради Європи, спрямована на пiдтримку та iнтеграцiю внутрiшньо перемiщених осiб i осiб, що постраждали вiд вiйни в Українi, є надзвичайно цiнною.
Як голова правлiння установи, яка реалiзує державну житлову полiтику в Українi, вiн зауважив, що сьогоднi в країнi iснує низка механiзмiв забезпечення житлом i порядкiв їх реалiзацiї. При цьому не iснує кодифiкованого комплексного документу, який би встановлював правовi пiдстави  та визначав можливi механiзми для тiєї чи iншої категорiї громадян. Часто громадяни мало обiзнанi в своїх правах та можливостях.
“2023 р. наша країна все ще керується Житловим кодексом, прийнятим 1983 р., – нагадав керiвник фонду. – До повномасштабного вторгнення росiї цей кодекс носив назву Житловий кодекс Української РСР. Документ мiстить норми, що не вiдповiдають сучасностi. За всi роки Незалежностi правотворцям не вдалося розробити та прийняти новий, якiсний законодавчий акт, який би регулював всi основнi аспекти житлової полiтики”.
“Великою проблемою є декларування прав громадян при вiдсутностi достатнiх спроможностей для їх практичної реалiзацiї з боку держави, – привернув увагу учасникiв заходу Микола Марчук. – Так, свого часу Верховна Рада ухвалила Закон України “Про основнi засади молодiжної полiтики”.  Держава встановила для молодi доступнi умови одержання пiльгових довгострокових державних кредитiв на будiвництво i придбання житла за рахунок бюджетних коштiв. Проте з 2015 р. вiдповiдна бюджетна програма не фiнансується iз загального фонду держбюджету”.
Розумiючи важливiсть питання, Держмолодьжитло працює для розширення мiжнародної спiвпрацi з метою пошуку альтернативних джерел фiнансування для рiзних категорiй громадян, що потребують пiдтримки з боку держави у вирiшеннi житлового питання, зазначив очiльник фонду.
Вiн висловив думку щодо необхiдностi переглянути всi задекларованi на законодавчому рiвнi житловi права громадян i ухвалити виважене рiшення щодо їх вдосконалення задля реальної реалiзацiї.
“Як установа, у вiданнi якої перебуває реалiзацiя державної житлової полiтики, Держмолодьжитло готове долучитися до розробки сталих рiшень в реалiзацiї житлової полiтики держави з метою її удосконалення та реальної ефективностi”, – завершив свiй виступ Микола Марчук.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, Держмолодьжитло переконане, що консультативна пiдтримка мiжнародних партнерiв у розробцi i удосконаленнi основних засад житлової полiтики України вагома та необхiдна, пiдкреслив голова правлiння фонду.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *