Фiнансування житлових програм для ВПО рекомендують поновити

Фiнансування житлових програм для ВПО рекомендують поновити

Проблема забезпечення сталим житлом внутрiшньо перемiщених осiб (ВПО) iснує в Українi вже понад 10 рокiв – i майже весь цей час Держмолодьжитло спiльно з органами державної влади працює над її практичним вирiшенням.

Вiд початку повномасштабної збройної агресiї росiї проти України це питання набуло значно бiльшого масштабу. Адже саме можливiсть мати житло у безпечному мiсцi є вирiшальним для ухвалення перемiщеними особами рiшення про те, де їм будувати подальше життя.Про це заявив голова правлiння Держмолодьжитла Микола Марчук, виступаючи на засiданнi Тимчасової спецiальної комiсiї Верховної Ради України щодо питань внутрiшньо перемiщених осiб. Вiн нагадав про ключовi характеристики i результати житлових програм, якi реалiзує установа. Майже кожна така програма має особливi умови для ВПО.
Окремо очiльник фонду зупинився на одному з найбiльш ефективних механiзмiв забезпечення житлом внутрiшньо перемiщених осiб, яким є пiльгове iпотечне кредитування за рахунок коштiв гранту, наданих урядом Нiмеччини через Кредитну установу для вiдбудови (KfW). Умови програми доступнi для ВПО – що важливо для категорiї громадян, якi пiсля вимушеного перемiщення починають вiдновлення своєї економiчної активностi.
Сьогоднi в реєстрi кандидатiв перебувають понад 36 тис. громадян. За час реалiзацiї I фази програми пiльговi кредити наданi 669 сiм’ям ВПО.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, проаналiзувавши якiсть реалiзацiї програми, нiмецький уряд висловив готовнiсть продовжити спiвпрацю за цим проєктом. Уже пiдписано додаткову угоду i фiнансування проєкту збiльшено на 17 млн. євро. Це ще 400 кредитiв на житло для сiмей ВПО. Одночасно кошти вiд повернення ранiше наданих кредитiв спрямовують на нове кредитування.
Зараз завершуються пiдготовчi процедури, якi передують поновленню виконання програми.
Усвiдомлюючи обмеженiсть бюджетного ресурсу у час вiйни, Держмолодьжитло працює для розширення мiжнародної спiвпрацi з метою пошуку альтернативних джерел фiнансування житлових програм.
За результатами доповiдi голови правлiння Держмолодьжитла Тимчасова спецiальна комiсiя Верховної Ради України рекомендувала поновити фiнансування програм для ВПО iз державного бюджету. Зокрема:
– передбачити фiнансування програми пiльгового довгострокового кредитування ВПО, учасникiв АТО/ООС на придбання житла;
– вiдновити реалiзацiю програми “Доступне житло” (компенсацiя 50% вартостi житла – державна пiдтримка для внутрiшньо перемiщених осiб) та забезпечити необхiдним фiнансуванням з державного бюджету України;
– звернутися вiд депутатського корпусу до органiв мiсцевого самоврядування щодо розвитку дiючих i прийняття нових мiсцевих житлових програм для ВПО.
Також ТСК рекомендує масштабувати досвiд проєкту “Житловi примiщення для ВПО” в частинi пошуку i залучення бiльшого числа грантодавцiв та провести конференцiю потенцiйних iнвесторiв/грантодавцiв для пошуку додаткових фiнансових ресурсiв, якi можна спрямувати на забезпечення житлом перемiщених осiб в Українi.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *