Галузь будматерiалiв розвивається попри вiйну

Галузь будматерiалiв розвивається попри вiйну

Галузь будiвництва перебуває в летаргiйному станi, але пiдприємцi вже запускають будiвельнi заводи i готуються до масштабного вiдновлення країни.

Французька група компанiй Saint-Gobain у жовтнi 2023 р. почала будувати завод з виробництва сухих будiвельних сумiшей пiд Iвано-Франкiвськом бiля Хотимирського гiпсового родовища. Родовище розробляє її дочiрнє пiдприємство “Троянськi гiпси”. Iнвестицiї в завод становлять 9 млн. євро. Saint-Gobain – один з найстарiших виробникiв будматерiалiв у ЄС, заснований у 1665 р., повiдомляє ЕП.
Нiмецька компанiя Kreisel почала будувати завод з виробництва сухих будiвельних сумiшей та декоративних покриттiв на територiї Щирецької громади пiд Львовом. Для цього вона отримала кредит вiд нiмецького банку KfW на 12 млн. євро та iнвестицiйну страховку вiд уряду своєї країни.
Kreisel також запустила лiнiю з виробництва рiдких будiвельних сумiшей Fixit на своєму заводi у Фастовi. Очiкується, що ТОВ “Крайзель будматерiали” на Київщинi стане найбiльшим пiдприємством компанiї в Схiднiй Європi.
Iрландська компанiя Kingspan Group починає iнвестицiйний проєкт на понад $280 млн. Бiля Львова зведуть кампус з шести виробничих зон. Компанiя спецiалiзується на виробництвi iзоляцiйних матерiалiв, будiвельних панелей та рiшень для централiзованого опалення. Проєкт передбачає створення “зеленого” виробництва з низьким вмiстом вуглецю, що позитивно впливатиме на довкiлля.
Українська компанiя Oberbeton, якою володiють iзраїльтяни, побудує завод у Микулинецькiй громадi поблизу Тернополя. Вiн спецiалiзуватиметься на виготовленнi великих залiзобетонних конструкцiй для будiвництва примiщень рiзної складностi. Iнвестицiї в будiвництво перевищать $25 млн.
Українська девелоперська компанiя City One Development Валерiя Кодецького у 2022 р. почала будiвництво склозаводу в Березанi на Київщинi на територiї iндустрiального парку “Мiсто скла”. Його потужнiсть становитиме 15-16 млн. кв. м скла на рiк. Загальнi задекларованi iнвестицiї становлять 100 млн. євро.
City One Development також планує побудувати аналогiчний склозавод в однiй з областей у центрi України. Сумарна потужнiсть двох заводiв становитиме 30 млн. кв. м, що покриє бiльшу частину потреб українських споживачiв.
Українська iнвестицiйна компанiя EFI Group Iгоря Лiскi анонсувала будiвництво першого в Українi заводу з виробництва флоат-скла та скла iз спецiальним покриттям для промислових та побутових потреб у Житомирi. Очiкуваний об’єм iнвестицiй у зведення заводу “Новаскло” становить 232 млн. євро.
Україна щорiчно експортує 300-350 тис. т високоякiсного пiску – компонента скла. Цього обсягу достатньо для виробництва 25-30 млн. кв. м скла на рiк. Кiлька родовищ якiсного пiску не розробляються через вiдсутнiсть попиту на нього.
“Iвано-Франкiвськцемент” встановлює додатковi печi для випалювання клiнкеру (рiзновид керамiчної плитки), а завод “Кривий Рiг цемент” iнвестує $10 млн. у модернiзацiю потужностей i будує пiч вартiстю $15-20 млн.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, iрландська CRH придбала “Волинь-цемент” i “Пiвденьцемент” iталiйської компанiї Buzzi, яка виходить з українського ринку, за $100 млн. Компанiя модернiзує свою мережу бетонних заводiв у Кам’янець-Подiльському, Одесi та Миколаєвi.
У 2023 р. почав працювати завод з виробництва будiвельних сумiшей компанiї ACTU, що входить до складу турецької групи Onur. Компанiя виробляє клейовi сумiшi, сумiшi для штукатурних робiт, систем теплоiзоляцiї, влаштування пiдлог, грунтовки. Сума iнвестицiй у цей проєкт становила $20 млн.
У вiнницькому iндустрiальному парку “Вiнiндастрi” будують два заводи: компанiя “Смарт лайн”, яка спецiалiзується на обладнаннi для порошкового фарбування та металообробцi, i пiдприємство “Вiзардi”, яке випускатиме металоконструкцiї.
У Дрогобичi пiдприємцi Тетяна та Юрiй Чигрини створили iндустрiальний парк “Ядро iндастрi”. Там вироблятимуть металопластиковi вiкна, будматерiали з глини, продукцiю з порцеляни та керамiки, цемент, вапно, гiпсову сумiш. Загальна заявлена сума iнвестицiй у новий iндустрiальний парк – 561 млн. грн.
Агрохолдинг KSG Agro шукає iнвесторiв для зведення заводу з переробки будiвельного смiття в Херсонськiй областi, сума iнвестицiй – $8 млн. Подiбними проєктами займаються iзраїльська GreenMix i французька Neo-Eco.
За пiдрахунками ЕП, загальний очiкуваний розмiр iнвестицiй у потужностi, якi створюються з початку великої вiйни, перевищують $850 млн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *