Як шахраї “розводять” українців на оренді квартир

Україна стикається з рекордною кількістю справ щодо шахрайства. Судовий реєстр України налічує щонайменше 42 тисячі вироків за цим злочином, з яких понад 360 пов’язані з шахрайством із нерухомістю. Однією з таких схем є здача в оренду неіснуючих квартир.

7292_1470992131_7a72d90f31f9fb52c5168c052d0361c8_650x410_1_650x410.jpg (40.12 Kb)

Про це повідомляють аналітики Опендатабот. Рекордні показники у справах шахрайства зафіксовано минулого року – понад 3,1 тисячі вироків. З цих справ більш ніж 360 пов’язані з нерухомістю.

Шахрайство у сфері оренди нерухомості займає значну частину кримінальних справ, зокрема, використання безкоштовних майданчиків пошуку житла, серед яких виділяється сайт оголошень OLX, пов’язаний із 363 кримінальними справами. Один з шахраїв використовував OLX для розміщення оголошень про здачу в оренду неіснуючої квартири, вимагаючи передоплату від потенційних орендарів.

Це призвело до ошукання щонайменше 21 потерпілого на суму понад 19 тисяч гривень, а злочинець отримав ув’язнення на 5 років і 7 місяців. Віктор Нобіуз, керівник відділу бізнес-аналітики OLX Україна, вказує, що у 2023 році платформа отримала понад 2 мільйони скарг щодо підозрілих оголошень, але вдалося видалити лише половину з них, заблокувавши 40% як ті, що мають намір нашкодити користувачам.

Як вберегти себе від шахраїв

Аби вберегти себе від обману, Опендатабот розробив сервіс, який дає змогу перевірити власника квартири перед орендою. А також поділився порадами, як не потрапити на шахраїв:

перевіряйте право власності орендодавця на житло перед укладенням договору оренди;
завжди запитуйте від орендодавця ІПН (ідентифікаційний податковий номер) і перевіряйте його на наявність права власності на квартиру;
підписуйте договір оренди тільки після того, як переконаєтесь у законності угоди та захисті своїх прав.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *