Львiв захистить цiнну мозаїку “Блакитним щитом”

Львiв захистить цiнну мозаїку "Блакитним щитом"

Для посилення контролю i захисту у Львовi мозаїчнi твори позначать мiжнародним пам’яткоохоронним знаком “Блакитний щит”. Йдеться про мозаїки, якi внесенi до перелiку цiнних та є об’єктами культурної спадщини. Вiдповiдне рiшення затвердив виконком мiськради.

На емблемi, яку у Львовi вже використовують, розмiщено напис “Об’єкт культурної спадщини. Охороняється законом”.
Як зазначила керуюча справами виконкому, в.о.начальника управлiння охорони iсторичного середовища ЛМР Наталiя Алєксєєва, таке мiжнародне ознакування пiдсилить iнформування i власникiв будiвель з панно, i громадськостi загалом про цiннiсть мозаїчних творiв.
“Тепер потрiбно передбачити кошти та замовити цi знаки. Про те, коли їх фiзично почнуть розмiщувати на мозаїках, повiдомимо додатково”, – додала Наталiя Алєксєєва.
У 2019 р. мiсто затвердило перелiк цiнних мозаїк на територiї Львова i закликало власникiв будiвель, де вони розмiщенi,  докластися до збереження цих творiв. На сьогоднi до цього перелiку включено мозаїчнi твори за 81 адресою, що розташованi на малих архiтектурних формах, на фасадах та в iнтер’єрах будинкiв.
Однак, нещодавно стало вiдомо про знищення унiкальної 40-рiчної мозаїки авторства художника Богдана Сойки у примiщеннi приватної власностi, що на вул. Володимира Великого, 2, у Львовi. Панно було внесене у перелiк цiнних мозаїчних творiв. З цього приводу мiсто звернулося до правоохоронних органiв. А мер Андрiй Садовий скерував листи до Президента та Прем’єр-мiнiстра з закликом до посилення вiдповiдальностi за нищення пам’яток iсторiї, архiтектури та мистецтва i до децентралiзацiї повноважень у цiй сферi.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, також на засiданнi виконкому перший заступник мiського голови Львова Андрiй Москаленко доручив повторно скерувати звернення до Мiнiстерства культури та iнформацiйної полiтики щодо необхiдностi збiльшення штрафiв на руйнування пам’яток культури.
“Цi штрафи мають складати не 1700 грн.,  а 1700000 грн. Можливо, з сотого разу нас почують”, – наголосив Андрiй Москаленко.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *