На Заході України суттєво зросли ціни на житло

У західних областях України суттєво зросли ціни на житло.

8836_614cd0f09c1b5.jpeg (43.95 Kb)

Також квартири подорожчали у містах-хабах у центральній Україні, які приймали тисячі переселенців. У більшості обласних центрів ціни теж ростуть, передає “РБК-Україна”.

Найвища вартість квадратного метра на первинному ринку зараз у Львові. Там вона складає майже 55 тис. грн за кв.м.

“Львів, до речі, одне з тих міст, яке продемонструвало найбільшу динаміку здорожчання за останні два роки. У травні 2022 року квадрат там коштував на 40 відсотків дешевше – близько 33 тисяч гривень за квадратний метр”, – каже оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Також найбільше ціни подорожчали:

Ужгород – зростання вартості на 39% з 27 тис. грн/кв.м до 39 тис. грн/кв.м нині;

Івано-Франківськ – на 46% з 17 тис. грн/кв.м до 32 тис. грн/кв.м;

Тернопіль – на 42% з 19 тис. грн/кв.м до 27 тис. грн/кв.м;

Рівне – на 40% з 20 тис. грн/кв.м до 33 тис. грн/кв.м.

“Що стосується Одеси чи Дніпра, які останні місяці переживають помітне цінове плато через ракетний терор ворога, то нині там вартість квадрата становить 38 тисяч гривень за квадратний метр і 43 тисяч гривень за квадратний метр відповідно. А за два роки зростання склало 30 відсотків для Одеси і 9 відсотків для Дніпра відповідно”, – пояснила Берещак.

У Києві вартість житла у новобудовах у середньому зараз сягає 50 тис. грн/кв.м. Ціни виросли у порівнянні з травнем 2022 року на 20%.

Зараз відбувається вирівнювання географії реального попиту за 2023 рік, що продовжується і нині.

“До прикладу, Київ зміг повернути в ліквідних новобудовах у форматі поліфункціональний квартал/кластер, місто в місті квартальної забудови, еко-кластер за умови високої будівельної динаміки (щонайменше 6 відсотків від загальної готовності на місяць) близько третини довоєнних обсягів попиту”, – додала експертка.

Зріс запит на тривале розтермінування на термін від трьох років і більше. Мінімум 65% усіх укладених угод за останні пів року припадає саме на тривале розтермінування в об’єктах, які відповідають запитам споживача сьогодні, а ще чверть – на розтермінування на термін від одного до трьох років відповідно.

“Сьогодні українці активніше купують двокімнатні європланування 60-70 квадратних метрів, ніж однокімнатні класичні квартири. Це пов’язано зі зміною поведінкових практик: через війну родини об’єднують покоління, дехто забирає батьків з окупованих чи постраждалих регіонів, тож житловий простір набуває нових атрибутів”, – вказала Берещак.

На ціни на вторинці завжди впливають дві речі: рівень реального попиту і очікування та психологія власників. На попит безпосередньо впливає внутрішня міграція. Тож є зростання у регіонах – хабах для ВПО.

“І це вже не лише про західні області, а передусім про Полтаву та Полтавську область, Кропивницький та Кіровоградську область, Черкаси та Черкаську область, Хмельницький та Хмельницьку область, Вінницю та Вінницьку область”, – наголосила експертка.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *