Об’єкти культурної спадщини заносять у держреєстр

Об'єкти культурної спадщини заносять у держреєстр

Iнформацiйно-комунiкацiйна система облiку нерухомих об’єктiв культурної спадщини України “Державний реєстр нерухомих пам’яток України” (“єПам’ятка”) буде запущена 1 сiчня 2024 р., повiдомив в. о. мiнiстра культури та iнформацiйної полiтики Ростислав Карандєєв.

“Завдання з розробки Держреєстру нерухомих пам’яток України перебуває у фiнальнiй стадiї реалiзацiї. Ми очiкуємо, що з 1 сiчня кожен громадянин України зможе зайти на e-pamiatka.gov.ua i подивитися данi про бiльшiсть пам’яток, якi iснують на сьогоднi на територiї України”, – повiдомив Карандєєв пiд час тренiнгу для пам’яткоохоронцiв.
Реєстр мiстить список об’єктiв культурної спадщини України, якi перебувають пiд охороною держави, i дасть змогу сформувати єдиний масив даних про всi такi об’єкти, зокрема й тi, що наразi перебувають на окупованих територiях, повiдомляє “Iнтерфакс-Україна”.
За словами очiльника Мiнкультури, з понад 140 тис. пам’яток наразi в систему вже введено данi про 105532 об’єкти культурної спадщини в галузi архiтектури, археологiї, iсторiї, монументального мистецтва, науки i технiки, ландшафту та садово-паркового мистецтва.
“Реєстр пам’яток дасть змогу нам iз вами мати якiснi процедури, якi стосуються збереження пам’яток. Наступний крок, який необхiдно зробити, – упорядкувати документацiю на пам’ятки. Це друга складова – зобов’язання i власника, i стороннiх осiб щодо того, що саме є предметом охорони, в який спосiб необхiдно зберiгати та управляти”, – наголосила заступниця мiнiстра розвитку громад, територiй та iнфраструктури Наталiя Козловська.
Очiкується, що впровадження реєстру перешкоджатиме хаотичнiй забудовi в iсторичних ареалах мiст, особливо пiд час повоєнної вiдбудови, а також оптимiзує процеси охорони пам’яток України на всiх рiвнях державного управлiння. Уточнюється, зокрема, що “єПам’ятка” взаємодiятиме з Єдиною державною електронною системою у сферi будiвництва (ЄДЕССБ), через яку забудовники зможуть отримати узгодження та дозволи на роботи в iсторичних мiстах i на пам’ятках в онлайн-режимi, що знизить корупцiйнi ризики у сферi будiвництва.
“Ми постiйно апелюватимемо до органiв мiсцевого самоврядування з проханням забезпечити якiсне наповнення, щоб iнформацiя в реєстрi давала змогу всiм забезпечити вiдповiдальне виконання своїх функцiй”, – додала Козловська.
На її думку, наступним завданням буде впорядкування сфер вiдповiдальностi.
“Примiром, яким чином власники квартири, якi проживають у пам’ятцi, мають забезпечувати її збереження. Може, це таки не охоронний договiр, а iнший формат зобов’язань. Також, можливо, необхiдно зробити всi договори публiчними”, – запропонувала вона.
Як повiдомив керiвник USAID/UK aid проєкту “Прозорiсть та пiдзвiтнiсть у державному управлiннi та послугах/TAPAS” Данило Молчанов, проєкт “єПам’ятка” реалiзовано на базi програмного забезпечення arches (www.archesproject.com). Воно було адаптоване пiд вимоги України та наповнене iнформацiєю про пам’ятки за грантову допомогу USAID/UK aid у розмiрi близько $300 тис.
“Наразi завершується наповнення реєстру органами мiсцевого самоврядування та уточнення параметрiв. Пiсля узгодження з питань безпеки “єПам’ятка” буде запущена для широкого кола. Упевнений, що бiльша частина iнформацiї буде вiдкрита, i реєстр стане дiєвим iнструментом охорони спадщини”, – сказав вiн.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, партнерами проєкту є Мiнiстерство розвитку громад, територiй та iнфраструктури, Мiнiстерство цифрової трансформацiї України, проєкт USAID/UK aid “Прозорiсть та пiдзвiтнiсть у державному управлiннi та послугах/TAPAS” та Фонд Схiдна Європа.https://interfax.com.ua

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *