Платити чи не платити: вплив війни на кредити

Повномасштабне вторгнення росії значно вплинуло на економіку України. Безліч людей зіткнулися з боргами та проблемами працевлаштування. Своєю ж чергою державні органи, банки та МФО запровадили багато проєктів та програм лояльності у фінансовій сфері, щоб пом’якшити наслідки війни для українців.

Ми розібрали головні зміни та законопроєкти про кредити, які допоможуть кожному. Виплата позик, онлайн кредитування та зменшення процентних ставок – читайте далі у цій статті.

Що змінилося у сфері кредитування у період воєнного стану?

Народні депутати ініціювали законопроєкт №9422, покликаний удосконалити регулювання ринку фінансових послуг. Основне завдання цієї ініціативи – обмежити ставку до рівня не більше ніж 1% на день. Сьогодні середній показник ринку коливається в межах 2-2,5% на день.

Крім того, запроваджений законопроєкт передбачає:

  • заборону на вимогу кредитором виплатити будь-які суми, які не вказані у договорі;
  • передання кредитором інформації з усіх позик у бюро кредитних історій.

Крім того, банки та МФО посилили вимоги до позичальників. Автоматизовані системи аналізу даних дозволяють швидше та точніше оцінювати позичальників, а також виявляти потенційних боржників. Тепер на ринку набагато рідше зустрічаються пропозиції про займ онлайн без відсотків чи без паспорта.

Ануляція кредитів під час війни

У березні 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон 2120-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану”. Відповідно до цього закону, особи, які уклали угоди про кредит у банках, мають певні переваги:

  • звільнення від штрафних санкцій за прострочення платежів за кредитами;
  • захист від підвищення процентної ставки у сумі боргу.

Слід зазначити, що попри скасування штрафних санкцій та заборону на збільшення відсотків за використання кредиту, відсотки, встановлені угодою з банком, залишаються незмінними. Це означає, що вони все ще нараховуватимуться, а борг зростатиме.

Несплата за кредитом: наслідки

Загалом наслідки несплати не сильно відрізняються від тих, що були у мирний час:

  • дзвінки та повідомлення від колекторів;
  • погана кредитна історія;
  • кредитор може звернутися до суду;
  • суд може ухвалити рішення про конфіскацію вашого майна;
  • якщо несплата за кредитом є шахрайством, це може розглядатися як кримінальний злочин.

Прострочення або несплата — серйозне порушення, яке має негативні наслідки для вашої фінансової стабільності та репутації.

Якщо ж ви не знаєте, як платити за кредитом під час війни, зверніться до свого кредитора. Не ігноруйте дзвінки від банку, щоби не погіршувати ситуацію. Фінансові організації часто готові піти на зустріч своєму клієнту та запропонувати реструктуризацію боргу.

 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *