Ринок нерухомості столиці: як змінились ціна оренди та купівлі житла (ІНФОГРАФІКА)

Ринок житла Києва

Зниження попиту на нерухомість після повномасштабного вторгнення створило надлишок житла та призвело до падіння цін. У цьому переконує Інститут аналітики та адвокації.

«Найбільших змін зазнав вторинний ринок нерухомості. Замість того, щоб продати квартиру чи будинок, люди почали здавати їх в оренду через те, що пріоритети покупців змінилися. Звісно, був великий попит на дешеву оренду квартир, тож не рідкісними були випадки, коли квартири здавались за вартість комунальних послуг», – розповідають дослідники.

Сертифікати на виплати компенсацій за зруйноване житло додали у “Дію”

Зазначають, що зменшився попит на квартири-студії:

«Бо вони не завжди відповідали принципу “дві стіни” – у них, зазвичай, крім ванної, не було де сховатися. Зараз більш популярними є квартири для сімей із дітьми або тваринами».

Так, вартість оренди однокімнатної квартири в Києві тепер стартує від 7500 грн. Це дешевше, ніж у Львові, Тернополі та Івано-Франківську та дорожче, ніж в Одесі, Дніпрі, Харкові та Хмельницькому.

 

Навесні 2022 року вторинний ринок житла практично не існував через те, що реєстри нерухомості були закриті, пригадують в дослідженні. Коли реєстри знову почали працювати, частину продажів становили угоди, які мали укластися ще в лютому:

«Інші – випадки, коли власники майна були вимушені продати своє житло за низькими цінами через фінансові труднощі або через песимістичні прогнози на майбутнє. Влітку діяли обмеження, згідно з якими продати житло можна було лише через нотаріуса, який територіально перебував в області реєстрації нерухомості. Також обов’язковою була присутність власника квартири, що суттєво обмежувало пропозицію». 

На ринку нерухомості Києва помітно зменшилася кількість попиту. Весною в столиці залишилося менше 30% населення. На кінець 2022 року інтерес до купівлі квартири у Київській області становить 37% від лютневого, а попит на оренду повністю відновився лише у липні 2022 року. Кажуть, ціни на квартири в оголошеннях та пропозиціях рієлторів не поспішали знижуватись, більшість умов обговорювалися безпосередньо напряму між продавцем та покупцем.

У липні банки видали на 16,4% більше іпотечних кредитів

Згодом з’явилася державна програма доступного кредитування житла “єОселя”. 

«Вона розповсюджується лише на певні типи осель, певної площі і певної дати будівництва – лише квартири у багатоповерхівках, вік висотки не повинен перевищувати 10 років. Також під програму підпадає житло у стані будівництва з 20-30% готовності. Станом на кінець 2022 року, українці подали понад 15 000 заявок на отримання пільгових кредитів».

У січні 2023 року на порталі “Дія” знову з’явилась можливість отримати витяг з реєстру про нерухоме майно та підтвердження права власності на майно.

Тепер вартість однокімнатної квартири у столиці на вторинному ринку починається від $42 тис. Це дешевше, як у Львові та Ужгороді, а також дорожче, як у більшості регіонів.

«Звісно, відновлення ринку нерухомості в Україні та його стабілізація залежатиме від успіхів ЗСУ та темпів відновлення економіки. Міста, які матимуть робочі місця, матимуть більше попиту на житло, і ціни можуть швидше повернутися до звичних рівнів. До того ж, державні програми пільгової іпотеки дадуть можливість багатьом людям отримати своє власне житло», – зазначають у висновках Інституту аналітики та адвокації.

Нагадаємо, у липні 2022 року повідомляли, що продажів на ринку нерухомості в Києві практично немає, а реальні ціни, за якими укладаються угоди купівлі-продажу, становлять 50% від довоєнних.


Цікаво про ремонти: 
тече плоска покрівля – що робити?


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *