Робот-муляр виклав 300 цеглин у 20 разів швидше за людей

Робот-муляр

Робот-муляр звів 70 квадратних метрів вертикальної стіни за годину, викладаючи за цей час по 300 цеглин. Конструкція робота дозволяє підійматися на висоту триповерхової будівлі, а також без допомоги вантажників підіймати на неї будівельний матеріал. Поки робота тільки випробовують, але розробники сподіваються, що він допоможе замінити будівельників на важких етапах роботи, розповів New Atlas.

Як робот будує?

Вся конструкція робота-муляра складається з вантажівки, яка може підвозити його у потрібне місце, телескопічного крана, який може підіймати робота на висоту 32 метрів, а також системи подачі цеглин. Максимальний розмір цеглини, яку може втримати і укласти робот, складає 60 на 40 на 30 сантиметрів, а вага – 45 кілограмів. 

Hadrian X керується планшетом та укладе цеглу відповідно до плану. Робітники подають блоки кладки в задню частину вантажівки за допомогою піддону, після чого роботи розпаковують їх і, якщо необхідно, розрізають за розміром за допомогою циркулярної пилки.

Потім їх відправляють один за одним посередині стріли на маленьких човниках, пофарбованих спеціальним будівельним клеєм замість будівельного розчину, і кладуть на місце, де вони висихають і надійно закріплюються протягом 45 хвилин.

А за 45 хвилин, коли вони висохнуть і закріпляться, починає викладати наступний шар. Поки кладка у робота не дуже точна, але розробники працюють над його вдосконаленням та вже планують використати його для будівельників, адже вже зараз робот у 20 разів швидший за людей.

До будівництва пристосувати можна і дрони. Пара дронів з 3D-принтерами створить потрібну конструкцію, постежить за її якістю, і все це у польоті.

 


Цікаво про будівництво і ремонти: 
Siba Tech – інноваційна водостічна система від Ruukki


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *