Розпочинається вiдбудова одного з найбiльш постраждалих сiл

Розпочинається вiдбудова одного з найбiльш постраждалих сiл

Розбитi й понiвеченi житловi будинки, зруйнований сiльський клуб, спалена вiйськова технiка окупантiв на вулицях та школа, яка перетворилася на в’язницю для 370 людей, – таким село Ягiдне на Чернiгiвщинi бачили тi, хто приїздив туди пiсля деокупацiї.

Зараз воно потроху вiдновлюється. Силами волонтерiв, мiжнародних органiзацiй будинки приводили до ладу, щоб людям принаймнi було де ночувати. Найближчим же часом розпочнеться комплексна вiдбудова в межах урядового експериментального проекту. Агентство вiдновлення вже оголосило перший тендер на капiтальний ремонт чотирьох будинкiв. Загалом вiдбудови потребують бiльше сотнi, бо за той мiсяць, коли село перебувало в окупацiї, росiяни знищили його майже повнiстю.
У Ягiдне, розташоване за 15 км вiд Чернiгова, росiйськi вiйська зайшли 3 березня 2022 р. Мешканцiв зiгнали до пiдвалу мiсцевої школи, де в нелюдських умовах тримали до 30 березня – аж поки село не звiльнили ЗСУ. 370 осiб, у тому числi 70 дiтей, серед яких немовлята, – перебували практично без їжi та води i задихалися вiд браку повiтря.
Пiзнiше люди пiдрахували, що в пiдвалi на кожного припадало близько половини квадратного метра. Вiд знесилення i хвороб люди помирали – часто просто сидячи. Їхнi iмена односельцi вуглиною записували на стiнi. Всього у створенiй росiянами катiвнi померло 10 людей. Ще 17 цивiльних мешканцiв села окупанти розстрiляли.
Час вiд часу росiяни кидали у пiдвал свої протермiнованi сухпаї, дуже рiдко дозволяли комусь сходити додому та взяти щось iз їжi. Люди потребували лiкiв та медичної допомоги, але окупантам було до цього байдуже.
В’язнi пiдвалу були для росiйських вiйськових живим щитом, бо нагорi в примiщеннi школи вони облаштували свiй штаб. Українськi вiйська не могли завдати по ньому удару, знаючи: загинуть мирнi мешканцi.
Чотири тижнi мешканцi Ягiдного не знали, що вiдбувається в Українi, бо росiяни, звiсно ж, розповiдали, що всю територiю вже захопили. Лише коли почули нетиповий рух технiки, з’явилася надiя на звiльнення. Коли стихло – ризикнули вибратися назовнi.
На жаль, багатьом уже не було де жити – окупанти не тiльки позаймали будинки ягiдничан, залишивши пiсля себе безлад i смiття, а й замiнували. А чимало осель – зруйнували i повнiстю знищили.
Та все ж люди почали повертатися, тож вiдбудова житла – першочергове завдання. У квiтнi уряд визначив перелiк населених пунктiв, де за кошти фонду лiквiдацiї наслiдкiв росiйської агресiї буде проведена комплексна вiдбудова. 13 червня тут провели першi консультацiї з мешканцями, пiсля чого Агентство вiдновлення та проектна компанiя “АiММ” презентували концепцiю вiдбудови. 10 липня у селi пройшли громадськi слухання: люди змогли вибрати рiзнi варiанти нового дизайн-коду та заповнили анкети, де вказали пошкодження свого майна i бажанi варiанти його вигляду пiсля вiдбудови. Розпочали збiр документiв, щоб передати Агентству вiдновлення право замовника вiдбудови.
Процес дещо ускладнювало те, що не в усiх людей були на руках документи на житло: в когось вони втраченi, хтось загинув, а хтось їх i не мав.
Та вже є результат: Агентство вiдновлення оголосило тендер на вiдбудову чотирьох багатоквартирних будинкiв по вул. Дружби.
Вiдповiдно до проекту вiдбудови, будинки будуть не лише реконструйованi, а й термомодернiзованi. Будiвельники замiнять або утеплять фасади, цоколi, вiкна та горища. Мета проекту з комплексної вiдбудови – не лише вiдновити все, що знищили окупанти, а й створити новий архiтектурний простiр.
Далi, за концепцiєю, буде проведено реконструкцiю вулиць iз замiною парканiв та влаштуванням нового покриття дорiг, вуличного освiтлення. Пiдведенi комунiкацiї та iнтернет.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, бiля пiдвалу мiсцевої школи, де окупанти примусово утримували сотнi людей, планується створити меморiал. Для цього буде оголошений архiтектурний конкурс та обрана найкраща робота.
Примiщення Будинку культури реконструюють у адмiнiстративну будiвлю iз бомбосховищем. Цей проект виконуватимуть на основi розробок чилiйського архiтектора, бачення якого сподобалося бiльшостi мешканцiв села.
Також у планах – облаштування мiсця дозвiлля та вiдпочинку – урбан-парку, спортивного майданчика, зупинки транспорту, парковки для автомобiлiв.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *