Соцiальному орендному житлу пророкують перспективне майбутнє

Соцiальному орендному житлу пророкують перспективне майбутнє

В Українi можуть запровадити соцiальну оренду житла для внутрiшньо перемiщених осiб i тих, хто потребує пiдтримки у вирiшеннi житлового питання. Про це заявила голова парламентського комiтету з питань органiзацiї державної влади, мiсцевого самоврядування, регiонального розвитку та мiстобудування Олена Шуляк.

За даними прес-служби народної депутатки, передбачається, що ставка оплати буде нижчою за ринкову, а усi надходження орендних платежiв спрямовуватимуть до револьверного фонду, з якого надалi будуватимуть нове житло.
Соцiальна оренда досить популярна в країнах ЄС, однак Українi потрiбно її адаптовувати пiд себе та напрацювати правове пiдiрунтя для цього, вважає Шуляк.
Наприклад, у Нiдерландах, Австрiї та Данiї соцiальне житло становить понад 20% вiд загального житлового фонду, а в Угорщинi та Фiнляндiї сектор оренди соцiального житла досягає понад 50% серед усього житла, що орендується, повiдомляє Liga.
Натомiсть в Українi його частка заледве сягає 1,5%, що критично мало, з огляду на всi виклики, спричиненi повномасштабним вторгненням. Тому Олена Шуляк вважає соцiальну оренду надзвичайно перспективною для України.
“Бiльшiсть державних та мунiципальних програм в Українi були спрямованi на субсидування власностi, а не доступної оренди. Тобто попереду у нас багато роботи”, – зауважила народна депутатка.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, необхiдне для орендного житлового фонду фiнансування може бути отримане, зокрема, коштом арештованих активiв РФ за кордоном. Загалом, зазначила Шуляк, йдеться про десятки мiльярдiв доларiв.
“Потрiбно створювати умови, щоб нашi громадяни поверталися. I для цього потрiбнi кошти, якi будуть у нас, якщо передадуть замороженi активи. Ми згоднi обговорювати конструктивнi варiанти. Можна передати не самi активи, а, наприклад, доходи вiд них. Тобто вони залишаться за кордоном, де будуть зберiгатися, проте працюватимуть на користь України. Зараз ми перебуваємо на етапi активних перемовин щодо цього”, – повiдомила Шуляк.
З червня в Українi планують запустити новий iнструмент пiдтримки ВПО – субсидiю на оренду житла. Проєкт рiшення про таку допомогу погоджується в Кабiнетi мiнiстрiв. Пiлотний проєкт планують на два роки.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *