В Ягiдному розпочали капiтальний ремонт житла

В Ягiдному розпочали капiтальний ремонт житла

В Ягiдному розпочали вiдновлювати пошкодженi ворогом житловi будинки. Будiвельники зараз утеплюють фасади багатоквартирних житлових будинкiв по вулицях Дружби та Лiсовiй. У приватних садибах по вулицях Яблуневiй та Космонавтiв ремонтують i замiнюють покрiвлi. Зараз у роботi близько 10 будинкiв, обсяги робiт поступово збiльшуються. Комплексне вiдновлення Ягiдного – один з найважливiших проєктiв Агентства вiдновлення.

Ягiдне, яке знаходиться за 15 км вiд Чернiгова, у березнi 2022 р. було повнiстю окуповане росiйськими вiйськами. У мiсцевiй школi окупанти облаштували штаб, а у пiдвалi навчального закладу примусово утримували в якостi “живого щита” майже 370 мешканцiв, серед яких було 70 дiтей. 10 людей померли в цих нелюдських умовах.
Пiд час активної фази бойових дiй у селi було зруйновано або пошкоджено 101 житловий та 17 багатоквартирних будинкiв (74 квартири).
Щоб люди могли заселитися до своїх домiвок, першочерговi ремонтнi роботи тут провели вiдразу пiсля деокупацiї – силами волонтерiв та завдяки мiжнароднiй допомозi. Зараз же бiльшiсть мешканцiв села, а це 350 людей, повернулися додому. Тож вiдбудова житла – у прiоритетi.
У 2023 р. Ягiдне потрапило до перелiку постраждалих населених пунктiв, якi вiдновлюються в межах експериментального проєкту з комплексної вiдбудови. Його мета – не лише вiдновити все, що зруйнували окупанти, але й створити новий архiтектурний простiр, у єдиному дизайн-кодi. Частину будинкiв модернiзують, де необхiдно, будiвлi утеплять, замiнять покрiвлi, вiкна та вхiднi дверi.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, у центрi села на мiсцi згорiлого Будинку культури буде новий, з бомбосховищем. А на мiсцi школи – меморiал.
На сьогоднi Служба вiдновлення та розвитку iнфраструктури у Чернiгiвськiй областi уклала з мешканцями села 128 договорiв на передачу прав замовника. 79 договорiв – це iндивiдуальнi приватнi будинки (75 на капiтальний ремонт та 4 – на нове будiвництво) та 49 договорiв з мешканцями квартир.
Провели тендернi процедури та уклали угоди з пiдрядниками на ремонт 79 будинкiв. Ще на 6 уклали договори на проєктування. Один будинок по вулицi Дружби сiльська рада планує вiдновити за рахунок iнших джерел.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *