Відбудова зруйнованих шкіл: Агентство відновлення разом з Литвою оголосять архітектурний конкурс на проєкт Школи майбутнього

Архітектурний конкурс на розробку
проєкту Школи майбутнього

Відкритий міжнародний архітектурний конкурс на розробку проєкту Школи майбутнього буде проведений у межах спільної українсько-литовської ініціативи з відновлення українських закладів освіти. У ньому зможуть взяти участь архітектори з України, Литви та інших країн. 

Меморандум про спільну роботу підписали 22 серпня представники Міністерства закордонних справ Литовської Республіки, Міністерства освіти і науки України та Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. 

На швидке відновлення Маріуполя знадобиться 28,5 млрд грн

Міжнародне професійне журі оцінить подані проєкти, а переможець отримає контракт на розробку стандартного технічного проекту Школи майбутнього в Україні. Його зможуть використовувати як українські установи, так і міжнародними партнери, які долучаються до відбудови України. 

Уряд Литви виділив 500 тисяч євро на цю ініціативу, яку координує Центральне агентство з управління проектами Литви (СРМА). 

«В Україні через військову агресію росії повністю зруйновано понад 250  шкіл та понад сотню дитсадків. Зараз діти навчаються дистанційно. Але ми маємо забезпечити можливість відновити повноцінне навчання у тих громадах, де вже не ведуться інтенсивні бойові дії, а згодом і в тих, де вони також закінчаться. Кожен проєкт, який реалізує Агентство відновлення – будь то водогони чи мости  – це не тільки про будівництво. Це і про те, що люди повернуться до нормального життя», – сказав голова Агентства відновлення Мустафа Найєм. 

Артурас Жарновскіс, керівник програми «Створимо майбутнє України» (Центральне агентство з управління проектами, Литва) переконаний, що реалізація цього проєкту сприятиме широкій співпраці серед європейських та українських освітян й архітекторів:

«Це унікальний шанс замінити зруйновані школи ще кращими, зробивши гасло «відбудувати краще» реальністю».

Американські партнери профінансують встановлення понад 80 тис. вікон до кінця 2023 року

Рута Лейтанайтė, член правління AAL та координатор проекту, додає: «Це не просто про якісний дизайн нової школи в Україні, а й про те, як ми його отримуємо. Архітектурний конкурс – це найпрозоріший, відкритий та справедливий спосіб отримати найкращий можливий дизайн, вибираючи його з багатьох ідей, оцінюючи за критеріями якісної архітектури».

Проект розпочнеться з інтенсивного семінару в жовтні 2023 року, де зберуться освітяни, архітектори, інженери та представники державного сектору, щоб обговорити та розробити концепцію майбутньої школи для України. Очікується, що архітектурний конкурс розпочнеться вже цієї осені.


Цікаво про будівництво:
 автоматизація виробництва плит перекриття із переднапруженого залізобетону


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *