У Хмельницькому пiд житло для переселенцiв реконструйовано гуртожитки

У Хмельницькому пiд житло для переселенцiв реконструйовано гуртожитки

Два гуртожитки у Хмельницькому перетворили на енергоефективне житло для переселенцiв у рамках програми “Пiдтримка ЄС для задоволення нагальних житлових потреб внутрiшньо перемiщених осiб (ВПО) в Українi”, що фiнансується Європейським Союзом i реалiзується пiд управлiнням НЕФКО.

Оновленi заклади вже прийняли перших мешканцiв. Про це Property Times повiдомили у прес-службi НЕФКО.
“Першi внутрiшньо перемiщенi особи приїхали у Хмельницький 2014 р., але справжнiм викликом стало повномасштабне вторгнення Росiї. Тодi до Хмельницької громади прибули близько 300 тис. вимушених переселенцiв. Частина з них вирiшила залишитися тут, а дехто приїхав iз окупованих чи знищених населених пунктiв, i зараз їм немає куди повертатися, – прокоментував Олександр Симчишин, мiський голова Хмельницького. – Щиро вдячнi усiм партнерам за допомогу в перших кроках до вирiшення проблеми iз житлом для ВПО. Разом з тим, завдяки пiдтримцi Євросоюзу ми вже розпочали будiвництво багатоповерхiвок, якi допоможуть забезпечити квартирами сотнi родин, що залишилися без даху над головою”.
У процесi реконструкцiї будiвлi зазнали значної модернiзацiї. Модернiзацiйнi заходи включали ремонт iнженерних мереж та систем, замiну вiкон та зовнiшнiх дверей, ремонт огороджувальних конструкцiй, фасаду та даху, встановлення малих фотоелектричних станцiй для забезпечення внутрiшнього освiтлення в коридорах та зарядки акумуляторiв на випадок вiдключень свiтла, замiну освiтлювальних приладiв на енергоефективнi, встановлення iндивiдуальних теплових пунктiв, внутрiшнi оздоблювальнi роботи та благоустрiй територiї. Усi примiщення було оснащено необхiдними меблями, побутовими приладами та сантехнiкою. Пiсля реконструкцiї в будiвлях налiчується 53 кiмнати гуртожиткового типу та 22 окремi квартири, придатнi для розмiщення понад 200 осiб.
Ремонт гуртожиткiв проведено в рамках проєкту iз загальним бюджетом приблизно 1,49 млн. євро. Це п’ятий завершений проєкт програми вартiстю 19 млн. євро, спрямованої на забезпечення житлом внутрiшньо перемiщених українцiв у десяти мiстах захiдного та центрального регiонiв країни. У межах програми проводиться реконструкцiя нежитлових об’єктiв комунальної власностi в Чернiвцях, Чортковi, Iвано-Франкiвську, Хмельницькому, Кiверцях, Ковелi, Луцьку, Рiвному, Золочевi та Звягелi, щоб створити житло для переселенцiв зi сходу та пiвдня України, де точаться бойовi дiї.
“Кожна нова будiвля, урочисто вiдкрита в рамках цiєї програми, – ще один крок на шляху задоволення критичних потреб українських переселенцiв. З її допомогою ми надаємо ВПО безпечне та гiдне житло та прокладаємо шлях до кращого майбутнього, – заявив Штефан Шльойнiнг, керiвник програм спiвробiтництва у Представництвi Європейського Союзу в Українi. – Ми пiдтримуємо Україну й непохитнi в нашому зобов’язаннi забезпечити прихисток i стабiльнiсть людям, якi змушенi були залишити домiвки через вiйну”.
“Успiшне вiдкриття нового житла для ВПО у Хмельницькому – це свiдчення наполегливої працi та вiдданостi всiх залучених сторiн, i ми в НЕФКО були радi надати пiдтримку мiсту та переселенцям у цi важкi для України часи, використовуючи найкращi мiжнароднi практики, – зазначила Iрина Федоренко, радниця НЕФКО з iнвестицiйних питань. – Ми вiримо, що цей проєкт змiнить життя нових мешканцiв. Пишаємося, що допомогли їм налагодити життя заново, водночас доклавшись до зеленої трансформацiї України”.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, ця програма фiнансується Європейським Союзом i реалiзується пiд управлiнням НЕФКО. Вона є частиною ширших зусиль, спрямованих на те, щоб вiдбудувати Україну екологiчнiшою та кращою, використовуючи безпечнi для довкiлля будiвельнi матерiали, застосовуючи енерго- та ресурсозбережувальнi заходи та зменшуючи вiдходи вiд будiвництва та знесення. Окрiм цiєї програми, пiд управлiнням НЕФКО впроваджуються ще п’ять фiнансованих ЄС програм, пов’язаних iз забезпеченням переселенцiв житлом та вiдновленням критичної iнфраструктури, що змiцнить стiйкiсть та спроможнiсть українських громад приймати новоприбулих iз найбiльш постраждалих вiд вiйни регiонiв.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *