За знищене з 2014 року житло можна буде отримати компенсацiю

За знищене з 2014 року житло можна буде отримати компенсацiю

У парламентi розглядають доцiльнiсть розширення програми “єВiдновлення” на пошкоджене i знищене житло в першiй фазi вiйни з РФ, iз 2014 р., повiдомила голова Комiтету Верховної Ради з питань органiзацiї державної влади, мiсцевого самоврядування, регiонального розвитку та мiстобудування, голова партiї “Слуга народу” Олена Шуляк.

“Програму будуть розширювати i змiнювати в залежностi вiд того, чого потребуватимуть українцi, що втратили через вiйну житло або можливiсть у ньому жити. Зокрема планується запуск програми компенсацiй для жителiв територiй, якi були тимчасово окупованi протягом 2022 р., територiй, розташованих в районi проведення воєнних дiй, або територiй, якi перебувають в оточеннi (блокуваннi), i на житло, сума пошкоджень якого становить бiльше нiж 200 тис. грн. Крiм того, зараз йдуть обговорення доцiльностi компенсацiй за пошкоджене i знищене житло у першiй фазi вiйни з РФ – з 2014 р.”, – повiдомила Шуляк.
Вона додала, що з 1 листопада розпочинається видача житлових сертифiкатiв для обмiну на нове житло громадянам, чиє житло внаслiдок росiйської агресiї було знищене. А з 1 сiчня 2024 р. компенсацiю за пошкоджене житло почнуть отримувати українцi, якi вiдремонтували його власним коштом, повiдомляє “Iнтерфакс-Україна”.
Станом на кiнець жовтня громадяни подали понад 55 тис. заяв на компенсацiю за пошкоджене житло, водночас майже 32 тис. заяв уже опрацювали та погодили компенсацiю майже 24 тис. заявникам на загальну суму 2,2 млрд. грн. Заяв на компенсацiю за знищене житло наразi надiйшло вже понад 5 тис., i п’яту частину вже опрацювали, погодивши видачу 422 житлових сертифiкатiв на 811 млн. грн.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, наразi основне джерело, з якого виплачують компенсацiї за пошкоджене i знищене внаслiдок вiйни житло, – Фонд лiквiдацiї наслiдкiв збройної агресiї. У ньому на стартi програми було зiбрано 61,7 млрд. грн., iз них 35,9 млрд. грн – 50% прибутку Нацбанку за 2022 р. i 25,8 млрд. грн., отриманих вiд примусового вилучення коштiв держави-агресора, зокрема “дочок” росiйських банкiв в Українi (“Сбербанк” i “Промiнвестбанк”).
Шуляк переконана, що не варто хвилюватися, що компенсацiйних коштiв вистачить не всiм, оскiльки в майбутньому джерелом для поповнення фiнансового ресурсу програми “єВiдновлення” стануть кошти вiд продажу санкцiйних активiв РФ.
“Зокрема, зараз США арештували грошi росiйського олiгарха Костянтина Малафєєва, i Українi слiд працювати над тим, щоб такi арештованi активи направлялися саме в Україну”, – пояснила Шуляк.
Експертка додала, що якщо говорити про росiйськi заарештованi активи у всьому свiтi, то може йтися про десятки мiльярдiв доларiв.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *