Забудовники бачать зростання попиту на квартири з готовим ремонтом на первинному ринку

Забудовники бачать зростання попиту на квартири з готовим ремонтом на первинному ринку

Попит на квартири з готовим ремонтом на первинному ринку нерухомостi України поступово зростає, їх частка в структурi продажiв окремих девелоперiв сягає 50%, випливає з результатiв опитування забудовникiв, проведеного агентством “Iнтерфакс-Україна”.

“До повномасштабної вiйни частка квартир з ремонтом вiд забудовника становила близько третини вiд загального обсягу продажiв. Зараз це до половини угод. Попит на квартири з ремонтом вiд забудовника зростає. По-перше, це дешевше, нiж робити оздоблення квартири самостiйно. А по-друге, значно швидше. Заселення в нову оселю можливе одразу пiсля здачi будинку, тодi як ремонтнi роботи, що виконуються самостiйно, займають щонайменше кiлька мiсяцiв – пiвроку. Для багатьох цей фактор критичний”, – розповiла комерцiйна директорка компанiї “Iнтергал-Буд” Анна Лаєвська.
За її словами, “Iнтергал-Буд” пропонує покупцям чистове оздоблення квартири (покриття пiдлог, шпалери пiд фарбування, мiжкiмнатнi дверi, розводка електрики та електрофурнiтура, сантехнiка) з дизайнерським ремонтом у трьох стилях, а також встановлення меблiв i кухнi, повiдомляє “Iнтерфакс-Україна”.
Лаєвська зазначила, що за останнi пiвтора року компанiя кiлька разiв переглядала цiни на послугу ремонту. На сьогоднi вартiсть дизайнерського ремонту становить $300/кв. м, що на $100 нижче, нiж до повномасштабної вiйни. Мебльований ремонт вiд забудовника коштуватиме $600/кв. м.
“Ми розумiємо, що ремонт квартири в новобудовi – величезна витратна стаття. В умовах курсових коливань, коли все довкола й так сильно дорожчає, демократична цiнова пропозицiя вiд забудовника є кроком назустрiч українцям, що прагнуть покращити свої житловi умови. Наразi ми не маємо планiв щодо перегляду вартостi ремонту, однак розумiємо, що подальший розвиток подiй залежатиме вiд цiн на матерiали”, – зазначила експерт.
Як повiдомила група компанiй DIM, частка готових квартир iз ремонтом у структурi попиту на первинному ринку становить 45%.
“Серед переваг квартири з ремонтом вiд девелопера – максимальна прозорiсть i пiдзвiтнiсть. Покупець делегує девелоперу нагляд за виконанням замовлення i вже приймає повнiстю готовий продукт на етапi отримання ключiв”, – розповiла директорка з маркетингу DIM Дарiя Бедя.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, девелопер пропонує чотири типи оздоблення у своїх проєктах: базовий ремонт вартiстю $650/кв. м, кухня з технiкою – додатково $50/кв. м до вартостi базового ремонту, корпуснi меблi – ще $30/кв. м, м’якi та окремi меблi – ще $20/кв. м. До розробки проєктiв ремонту DIM залучив дизайн-бюро Anthracite.
“Ми ставили для себе амбiтне завдання: подолати упередження, що квартира з ремонтом у новобудовi – це завжди про типовий ремонт iз бюджетними матерiалами, однотипними кольорами i стилiстикою. Наш партнер розробив цiлу лiнiйку адаптивних дизайн-проєктiв, якi вiдрiзняються за стилем, кольоровою гамою, наповненням i цiною”, – пояснила Бедя.
Водночас квартири з готовим ремонтом не мають попиту в житлових проєктах бiзнес-класу i бiльш актуальнi в комфорт- i економ-класi, вважають у компанiї City One Development.
“Спираючись на багаторiчний досвiд та аналiзуючи запити вiд клiєнтiв, можемо стверджувати, що робити квартири з готовим ремонтом у бiзнес-сегментi не є доцiльною пропозицiєю вiд забудовника. Переважна бiльшiсть наших клiєнтiв обирають квартири для себе та бажають самостiйно обирати та розробити дизайн. Квартири з ремонтом наразi актуальнi в економ- та комфорт-класi. Але це не бiльше нiж 5% вiд загального попиту”, – вважає директор з маркетингу City One Development Дмитро Новiков.
Серед недолiкiв квартир iз готовим ремонтом Новiков назвав вищу вартiсть, збiльшення термiнiв отримання житла i переважно стандартнi дизайнерськi рiшення, якi не враховують iндивiдуального запиту покупця.
За його словами, досвiд продажу першої та другої черг ЖК “Новопечерськi Липки” засвiдчив, що найбiльш затребуваним житлом iз ремонтом були однокiмнатнi квартири, тодi як дво- i трикiмнатнi продавалися менш активно.
“Наразi запитiв на готовi квартири з ремонтом вiд забудовника ми не маємо. Клiєнтiв продовжують цiкавити готовi квартири та на фiнальнiй стадiї будiвництва, тобто тенденцiї, якi виникли вiд початку вiйни, зберiгаються i зараз”, – резюмував вiн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *