Зимові блекаути 2023 обійдуться ритейлерам дорожче, ніж минулого року

Блекаути
обійдуться дорожче

Підготовка до можливих блекаутів взимку здорожчала приблизно на третину порівняно з зимою 2022-2023 року. Також підвищилися тарифи на електроенергію, зросли ціни і на кіловат від генератора. 

«Вартість підготовки до зими порівняно до попередніх років зросла у середньому на 20-30%. На це вплинули інфляція, підвищення тарифів на енергоносії, порушені в умовах війни логістичні ланцюжки, зношеність обладнання дизель-генераторів в умовах їх інтенсивного використання під час постійних відключень минулого сезону», – прокоментував Олександр, представник великої торговельної мережі.

Міністр енергетики України закликав запасатись генераторами на зимовий період

Експерт відзначає, що вартість кіловат-години електроенергії з мережі в жовтні 2023 року зросла на понад 22% порівняно з попереднім роком. Крім того, очікується, що вартість кіловат-години від генератора також зросте приблизно на 20%. Це здорожчання викликано збільшенням витрат на паливо та технічне обслуговування генераторів. Компанії, що займаються ремонтом генераторів, вже підвищили ціни на ТО та запчастини на 30-53%. До того ж ціни на дизельне паливо підвищились на 7-8% порівняно з попереднім роком. 

За підрахунками NOVUS, кіловат від мережі минулої зими коштував у середньому 5 грн, від генератора – 16 грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *