Цінова пожежа на ринку нерухомості: чи зміниться вартість квартир до кінця літа

На ринку нерухомості в Україні з початку 2023 року спостерігається поступове середньозважене зростання вартості квадратного метра. Насамперед це пов'язано зі здорожчанням собівартості будівництва, оскільки ціни на будівельні матеріали продовжують потроху повзти вгору, то тенденція до здорожчання квадратного метра зберігатиметься й надалі.

Про те, що буде з цінами на квартири до кінця літа сайту Pro Гроші розповіла експертка з нерухомості Вікторія Берещак.

Чи здорожчають квартири на первинному ринку?

З початку 2023 року собівартість робочої сили та будівельних матеріалів, під впливом інфляційних процесів, зросла на 37%, а якщо говорити про окремі класи новобудов, то там таке зростання відчувається ще більше.

Звідси виникає питання: "Якщо зростає собівартість, то має бути ще й націнка від забудовника?". Ні, зараз на українському ринку нерухомості є стримувальний фактор – це обсяг реального попиту, який все ще в рази менший від довоєнного.

Так, навіть попри те, що ми вже повернули приблизно третину обсягів довоєнних продажів, основна частка ще не повернулася, а це також певним чином б’є по кишені девелопера. Забудовники не можуть підвищувати цінник просто для того, щоб встигати за зростанням собівартості, до того ж на це ще впливає реальна будівельна динаміка.

Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Тобто, ті девелопери, які реально будують, вони можуть підвищувати цінник в залежності від готовності об'єкта, адже у них вже є своя аудиторія платоспроможного попиту. Чого не можна сказати про більшість ринку, де існує лише видимість будівництва.

Середньозважене зростання вартості квадратного метра від початку року сягає вже приблизно 18%, це так зване стримане зростання під впливом собівартості. Я думаю, що до кінця року у нас ще може бути зростання ціни, адже динаміка до цього зберігатиметься.

Щодо вартості квадратного метра протягом серпня, то вона може зрости, але це не буде суттєвим перепадом цін, адже забудовники не можуть собі дозволити різко підвищувати їх й до того ж одразу вдвічі або втричі.

Потрібно розуміти, що ми дуже залежимо від того, як розгортаються події на фронті та який взагалі існує потенційний економічний клімат в Україні. Поки що ринок нерухомості вийшов у відкрите море, його будь-яка хвиля може знести, а якщо цією хвилею буде умовно цунамі ліквідації девелоперських компаній, то це буде дуже велика біда.

Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Що буде з цінами на квартири на вторинному ринку до кінця серпня?

На вторинному ринку все дуже залежить від регіонів та очікувань власників. Дуже часто людська, маркетингова націнка сягає десь 15-20%, а якщо лот реально хороший, то націнка може бути 30% від ринкової ціни.

Тобто, на вторинному ринку також може спостерігатися середньозважене зростання вартості квадратного метра, але у такому випадку власники квартир самі вирішують, на скільки підвищити вартість житла.

Зараз є певний перелік регіонів-рекордсменів за зростанням вартості квартир на вторинному ринку, серед них:

  • Кропивницький;
  • Дніпро;
  • Тернопіль;
  • Івано-Франківськ;
  • Львів;
  • Вінниця.

В цих містах насамперед проявлятиметься подальша тенденція до зростання ціни квадратного метра на вторинному ринку. Але знову ж таки, до кінця літа українці навряд чи побачать якісь захмарні цінники на квартири, все відбуватиметься поступово, аби ще більше не травмувати й без цього низький платоспроможний попит.

Раніше ми розповідали, чому орендувати квартиру в ЖК завжди дорожче, ніж в "хрущовках". Також ми писали, в яких будинках не варто купувати квартири.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *