Метри в окупації: чи можна продати таку нерухомість в Україні

Війна вносить корективи в життя всіх українців, адже з’являються нові заборони та обмеження, пов`язані з запровадженим воєнним станом. Відтак, на окупованих територіях України, а також в населених пунктах, включених до списку територій, де ведуться бойові дії, неможливо продавати та купувати житло.

Про це розповіла молодша юристка адвокатського об'єднання "Місечко та Партнери" Ярина Паш сайту РБК-Україна.

За словами юристки, відповідно до чинних нормативно-правових актів, неможливо отримати у власність таку нерухомість:

  • на тимчасово окупованих Росією територіях або які включені до переліку територій, на яких ведуться або велися бойові дії, або тимчасово окупованих РФ;
  • яка знаходиться на території ведення активних бойових дій.

"Неможливо набути у власність нерухоме майно, яке знаходиться на територіях активних бойових дій та тимчасово окупованих територіях, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ", – запевнила Ярина Паш.

У кого купувати нерухомість заборонено

Також юристка повідомила, що після початку повномасштабного вторгнення в Україні заборонено купувати майно у громадян Росії або у тих, хто зареєстрований на території країни-агресора. Тому перед тим як придбати нерухомість, потрібно впевнитись, чи продавець ніяк не пов’язаний з РФ.

Постановою Кабміну №187 "Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією РФ" встановлено, що особами, пов’язаними з державою-агресором є:

  • юридичні особи, утворені відповідно до законодавства іноземної держави, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, яких є РФ, громадянин РФ;
  • юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства РФ;
  • юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є РФ, громадянин РФ;
  • громадяни РФ, крім тих, що проживають на території України на законних підставах.

"Треба переконатися, чи не перебуває майно в адміністративних межах населених пунктів, які перебувають під окупацією чи на яких ведуться активні бойові дії", — попередила експертка.

Також варто встановити точне місцезнаходження об’єкта нерухомості, який вас зацікавив.

Раніше ми писали, скільки коштуватиме нерухомість після скасування фіксованого курсу, а також кому з українців пропонують безплатне житло.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *