Нові тенденції на ринку нерухомості України – що впливає на попит

Ринок нерухомості в Україні відповідає потребам будь-якого споживача. Але при цьому в період повномасштабної війни попит на житло може коливатися в залежності від різноманітних ключових чинників.

Які саме фактори визначають попит та як впливає скасування фіксованого курсу долара на ринок, розповіли аналітики Telegram-каналу "єКвартира".

Що впливає на попит під час війни

Експерти зійшлися на думці, що нововведення Нацбанку, а саме скасування фіксованого обмінного курсу в Україні, має обмежений вплив на вартість первинного ринку нерухомості. При цьому фахівці розповіли про те, що рівень попиту на житло залежить від п'яти чинників.

Локація

Перший і, можливо, найважливіший фактор, який впливає на попит під час війни – це розташування житла. В умовах війни люди шукають нерухомість в тих місцях, які мають максимальну захищеність від можливих ракетних обстрілів та терористичних атак. Переважно це стосується західних областей України та міст, де діє ефективна протиповітряна оборона.

Якість об'єкта нерухомості

Обираючи собі будинок або квартиру, покупці оцінюють нерухомість за такими параметрами:

  • скільки поверхів у будинку;
  • які об'єкти інфраструктури знаходяться поруч;
  • клас об'єкта;
  • які матеріали були використані для будівництва;
  • наявність рекреаційного потенціалу.

Вартість та площа нерухомості

Третім важливим чинником є вартість та площа житла. Зазвичай найбільш популярними є квартири площею від 40 до 70 квадратних метрів. Це обумовлено необхідністю забезпечення комфортного проживання для сім'ї або одного покупця.

Способи придбання нерухомості

Під час війни на попит впливає те, які способи оплати пропонує забудовник, наприклад:

  • гнучкі програми із розтермінуванням;
  • наявність спільних іпотечних програм з банками;
  • знижки й акційні пропозиції.

Реноме девелопера

Останнім, але не менш важливим фактором, що впливає на попит, є реноме девелопера. Діяльність будівництва під час воєнних умов, відкритість і демократична поступливість перед інвесторами, які вклали кошти ще до початку повномасштабної війни, можуть значно змінити сприйняття об'єкта нерухомості покупцями.

Як забудовники продають невдалі квартири

Експертка з нерухомості Вікторія Берещак у коментарі сайту Pro Гроші розповіла, до яких хитрощів вдаються забудовники, щоб продати невдалі квартири. До основних методів можна включити:

  • знижки на багатоквартирні помешкання, оскільки попит змінився, і багато покупців шукають менше житло;
  • спецпропозиції та дисконти на великі трикімнатні квартири та інше житло;
  • застосування дисконтів і спеціальних умов для неліквідного житла з нестандартним плануванням та геометричними особливостями.

Ці заходи спрямовані на привертання уваги платоспроможних покупців і стимулювання попиту в умовах обмеженої платоспроможності ринку.

Раніше ми робили огляд найдешевшої квартири у Дніпрі. Також ми писали, чи загрожує Україні дефіцит на ринку нерухомості.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *