Програму єОселя розширили – хто тепер зможе взяти пільгову іпотеку

В Україні розширили фінансування програми єОселя. Унаслідок цього до кінця року щонайменше 10 тисяч сімей зможуть взяти іпотеку за вигідними умовами.

Про це повідомили у Мінреінтеграції.

Там зауважили, що уряд разом з Укрфінжитлом залучили додаткові кошти на програму єОселя. Якщо раніше взяти участь у програмі могли лише окремі категорії українців, то зараз у списку значно більще людей:

  • Ветерани війни та члени їх сімей, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих чи померли ветеранів війни та захисників чи захисниць України.
  • Внутрішньо переміщені особи.
  • Інші громадяни, які не володіють житлом, або його площа менша ніж 52,5 м² + 21 м² на кожного наступного члена сім’ї додатково.

Тобто це означає, що скористатися програмою доступного кредитування сьогодні можуть громадяни, які не мають у власності житла або хочуть покращити умови того, що мають.

Які ставки іпотеки пропонують українцям

Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків і науковців пільгова ставка становить 3% річних на вторинному або первинному ринку.

Для інших категорій – учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян – ставка іпотеки становить 7%.

Умови участі

Претендувати на участь у програмі єОселя можуть громадяни України;

  • від 18 років на дату оформлення кредиту до 70 років на дату погашення;
  • платоспроможні;
  • ті, хто не мають нерухомості, або її площа не більша 52,5 м² на одну особу +21 м² на кожного наступного члена сім’ї;
  • ті, хто не фігурують у санкційних списках.

При цьому варто пам'ятати, що нерухомість, яка розташована в районі проведення активних бойових дій та на території чи перебуває в тимчасовій окупації, не враховується.

Як подати заявку

Подати заявку можна лише у мобільному застосунку Дія. Зробити це можна у розділі "Послуги", виконавши такі кроки:

  • Обрати в "Послугах" єОселю.
  • Заповнити інформацію про склад сім’ї.
  • Вказати ідентифікаційний номер дружини/чоловіка та середньомісячний дохід сім’ї.
  • Вказати інформацію про житло, яке плануєте купити в кредит.
  • Обрати банк і завірити заявку своїм електронним цифровим підписом.
  • Отримати відповідь від банку.

В Україні програма єОселя працює з жовтня минулого року. За цей час 2475 українських родин придбали власне житло на понад 3,4 млрд гривень.

Які квартири найчастіше купують українці

Експертка з нерухомості Вікторія Берещак у коментарі Pro Гроші раніше розповіла, що під час війни українці готові купувати вже збудоване житло або ж те, яке перебуває на останніх стадіях будівництва. Також підвищився попит на готові квартири з ремонтом.

Запит від людей "заїхати та жити" дуже сильно зростає, враховуючи, що для багатьох квартирне питання стає вкрай гострим, – пояснила експертка.

Також вона зауважила, що зріс попит і на трикімнатні квартири. Українці купують житло з великою площею, щоб потім вигідно здати його в оренду.

Раніше ми писали про те, коли розпочнеться розгляд заяв українців щодо отримання компенсації на зруйноване житло. Також ми пояснювали, як швидко дізнатися суму компенсації за знищений дім.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *