Ремонт не на часі? Що мотивує українців покращувати житлові умови під час війни

Попри війну українці продовжують жити повноцінним життям. Принаймні в більшості регіонів держави, де поблизу не тривають активні бойові дії. Через нестабільну ситуацію страшно розпочинати масштабні проєкти, наприклад, ремонт у квартирі чи будинку. Плюс важко витрачати великі суми, адже ніколи не знаєш, коли вони знадобляться на більш нагальні потреби.

Сайт Pro Гроші розповідає, чому українці обирають вкладатися у ремонт під час війни.

Аргументи за ремонт, коли на вулиці війна

Минуло півтора року повномасштабного вторгнення Росії в Україні. За цей час відновилися майже всі сфери діяльності, в тому числі – будівництва та дизайну інтер’єру. Власне, завдяки наявності попиту на ринку компанії зводять житлові комплекси, магазини продають матеріали для ремонту, підрядники пропонують послуги тощо.

Так стає на ноги економіка, і якби пересічні громадяни України не вирішили, що варто жити далі, викинувши з голови думки про потенційні негативні події, у нас би не відновився жоден гвинтик у величезній системі. Це могло призвести до масових звільнень, безробіття, відсутності фінансів на прожиття, ще більшої міграції за кордон.

Іншими словами, населенню потрібно знати, що завтрашній день настане, інакше продовжувати щось робити просто неможливо. Тож для забезпечення себе і рідних комфортними умовами вони вирішують вкладати кошти у ремонти житла.

Архітектор і дизайнер інтер’єру Роман Мартинюк розповів, які аргументи говорять на користь вкладення коштів у ремонт під час війни:

  • після завершення бойових дій матеріали будуть дорожчати, а деякі стануть у дефіциті, як і послуги професійних майстрів, тож наразі можна зекономити;
  • з часом може розпочатися брак кадрів, наприклад, через загальну мобілізацію та виїзд фахівців за кордон;
  • через нестабільність економіки постійно скаче курс валют, тому зробивши ремонт зараз, можна виграти у часі;
  • наявність якісного ремонту принесе хороші умови життя та психологічний комфорт, що дуже потрібно багатьом українцям;
  • нові робочі місця та рух грошей наповнятимуть економіку держави.

Обов’язковою умовою для початку ремонту є наявність додаткового фінансового резерву. Тобто не потрібно вкладати у роботу останні кошти, які можуть знадобитися на інші потреби. Як варіант, можна вдатися до поетапного ремонту, зважаючи на розмір вільного капіталу.

Які існують "проти" ремонту під час війни

Аргументів, що говорять дочекатися кращих часів, також є чимало. Наприклад, варто бути готовими до збільшення тривалості робіт через потенційні перебої з електроенергією, ракетні обстріли, повітряні тривоги та інші ситуацій, спровоковані російськими окупантами. Ще один пункт "проти": немає чітких термінів, тобто ви можете вкласти кошти у масштабний ремонт, але не будете впевнені, коли все точно закінчиться.

Загалом українці, вирішуючи питання з ремонтом, культивують в голові такі негативні думки:

  • можна в будь-який момент все втратити, ставки дійсно дуже високі;
  • загроза ракетного удару;
  • загроза проникнення окупантів, пограбування;
  • ядерний удар.

Якщо ви виношуєте такі аргументи проти ремонту, тоді дійсно до завершення воєнного стану не змусите себе повірити у хороше майбутнє. Ці думки лише демотивують і вганяють у депресивний стан, від якого користі не буде ні вам, ні країні.

Яке майбутнє чекає ринок нерухомості

Раніше журналісти сайту Pro Гроші спілкувалися з оглядачкою ринку нерухомості Вікторією Берещак з приводу майбутніх змін в Україні. На думку експертки, з кожним місяцем відновлюється купівельна активність, отже – ринок оживає і пожвавлюється. Учасники в очікуванні збільшення інвестиційного попиту та залучення іноземних компаній.

"Ми дуже сподіваємося, що в структурі попиту вдасться відвоювати до початку наступного року хоча б до 20% від обсягу інвестиційного попиту, який був до війни (до 45% від загальної кількості угод по ринку)", – зауважила Вікторія.

Єдине, що у короткостроковій перспективі може стримати позитивні тенденції на ринку нерухомості, – це реальна купівельна спроможність українців. Плюс для покращення ситуації не вистачає справжніх цифр у звітах будівельних компаній.

Адже з 90% комплексів, які нібито мали відновитися після 24 лютого 2022 року, це реально зробили тільки 45%. І лише 30% обʼєктів характеризуються хорошим темпом робіт.

Раніше сайт Pro Гроші писав про секрети швидкого та ефективного осучаснення інтер'єру. Також ми повідомляли, чи дійсно ви економите, купуючи квартиру з готовим ремонтом.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *