Ринок нерухомості має закладений курс? Якого житла це стосується

Ринок нерухомості неодноразово зазнає змін з початку повномасштабного вторгнення. Саме тому на випадок дестабілізації валютного курсу та інфляційного “стрибка” більшість девелоперів при формуванні цін первинному ринку житла заклали курс, а саме – 40-42 гривні за долар.

Про це повідомив співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

За словами експерта, ціноутворення на первинному ринку завжди базувалося на міцній прив’язці до курсу долара та потенційному зростанні вартості будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт. А в умовах війни ця “прив’язка” стала ще більш відчутною.

“Фактично валютний курс на первинному ринку на 7-10% більший за готівковий. І це разом із реальним здорожчанням собівартості будівництва є однією з вагомих причин того, чому з початку повномасштабного вторгнення ціни на “первинці” зросли в середньому на 40-45%”, – говорить експерт.

У другій половині вересня та у жовтні ситуація на ринку буде майже статичною, адже потенційний попит є досить незначним, а механізмів для його збільшення фактично не існує. Але разом з тим можливе помітне збільшення попиту лише на готові квартири в добудованих будинках.

Однак це навряд чи змінить загальний тренд, адже частка готових квартир становить лише до 3% від загальної кількості квартир, що зводяться.

На ринок прийде стабільність

Експерт твердить, що до кінця жовтня цінова ситуація не передбачає надмірних “стрибків”. На його погляд, амплітуда цінових коливань не перевищить в середньому 1-2%, що є ознакою стабільності.

“Наразі економічна ситуація в країні є досить стабільною, а попит менший за пропозицію. Саме тому відсутні економічні підстави для глобального перегляду цін. А якщо додати побоювання чи пересторогу потенційних покупців напередодні опалювального сезону, пов’язану з можливими новими терористичними атаками ворога на об’єкти енергетичної інфраструктури, то можна сказати, що на первинному ринку житла навряд чи можливі глобальні трендові зміни”, – говорить Володимир Семенцов.

Тобто виходить, що через можливі майбутні проблеми, зростання попиту очікувати поки не варто.

Ринок чекають великі зміни

Ми вже писали про те, що в Україні можливі переформатування лідерів та зміни ринку. І ці зміни вже починають відбуватися. Це видно по темпах будівництва, а також по тому, як вводять комплекси.

У найближчі рік-два ринок буде досить сильно перекраюватися. Передусім це стосується Київського регіону, а також Харківського. Тобто, ті імена, які були лідерами будуть на останніх позиціях списку по темпах будівництва, або взагалі можуть покинути ринок.

Більше про ринок нерухомості читайте тут.

Раніше ми повідомляли, скільки коштують квартири у Києві на вторинному ринку. Також ми писали, на які поступки готові йти власники квартир в Україні.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *