Власники не можуть вгамувати свій “апетит”? Чому насправді злетіли ціни на квартири

Український ринок нерухомості за останні кілька місяців пережив значні зміни, які викликають зацікавленість і питання серед громадян. Вартість житла на вторинному ринку зросла, водночас ціни на новобудови здаються більш привабливими.

Щоб зрозуміти ці динаміки, журналісти сайту Pro Гроші звернулися до експертки з нерухомості Вікторії Берещак.

Чому зростають ціни на вторинному ринку

За словами експертки, не все так просто, як здається на перший погляд. Ціни на вторинну нерухомість не зросли об'єктивно, а лише через апетити власників. І вона вказує на кілька ключових моментів, які впливають на ціноутворення.

З більш менш об’єктивних ринкових причин, звичайно – є “ажіотажний попит”. Його можна було спостерігати на початку повномасштабного вторгнення. Тоді люди були змушені переїжджати, шукали нове житло і були готові платити більше. Але цей попит – тимчасовий, і він падає з часом.

Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Якщо попит поступово зникає, то "апетити" власників житла залишаються. Інколи націнка на нерухомість може сягати 70% від реальної вартості лота. Це робить житло на вторинному ринку менш доступним для покупців і відбивається на попиті.

Тобто об’єктивно на вторинному ринку ціни не зростають. Збільшення вартості нерухомості відбувається лише через бажання їхніх власників заробити більше, при цьому реальний платоспроможний попит обмежений. Це значить, що їхні квартири будуть простоювати більше. Тобто квартира чекає мінімум 4-6 місяців на свого покупця. І цей термін буде збільшуватися, тому що реальність така, що платоспроможність українців значно знизилась через війну.

Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Чому квартири у новобудовах купувати зараз вигідніше

Вікторія Берещак зазначила, що на тлі вищезазначених факторів первинний ринок може бути вигіднішим. Нерухомість у новобудовах може приваблювати покупців завдяки розтермінуванню, державній програмі пільгового кредитування "єОселя".

Крім того, забудовники пропонують дисконти та можливості придбати нерухомість за меншою ціною на етапах будівництва. Водночас на вторинному ринку покупцям часто потрібно витрачати значні суми грошей одразу.

Раніше ми повідомляли, яку нерухомість обирають українці. Також ми писали, яке місто стало найдорожчим для купівлі житла.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *