Українці будуть здивовані: в яких містах є високий ризик “бульбашки” на ринку житла

Швейцарський банк UBS кожного року здійснює аналіз ринків нерухомості, враховуючи баланс між попитом і пропозицією, а також зміни у вартості житла. Так вдається з’ясувати, в яких містах існує загрозу виникнення так званої "бульбашки", тобто ситуації, коли ціни на нерухомість ростуть дуже швидко і не відображають фундаментальні показники.

Деталі оприлюднили на офіційному сайті UBS.

Аналітики попередили про збільшення дисбалансу між попитом і пропозицією у світових мегаполісах. Місцеві ціни ростуть досить швидко через спекуляції на ринку, низькі процентні ставки, погіршення ситуації з непогашеними іпотечними кредитами тощо. Відповідно до результатів дослідження, ризик "бульбашки" є тоді, коли показник перевищує 1,5.

У 2023 році така обстановка спостерігається лише в Цюріху та Токіо. Переоцінена вартість об’єктів нерухомості (показник між 0,5 та 1,5) наразі в Лондоні, Парижі, Стокгольмі, Торонто, Маямі тощо. Немає причин для хвилювання у мешканців Нью-Йорка, Варшави, Бостона, Дубаю та ін.

Ризики виникнення "бульбашки" у різних містах світу1 Цюріх 1,712 Токіо 1,653 Маямі 1,384 Франкфурт 1,275 Торонто 1,216 Лондон 0,987 Стокгольм 0,748 Мілан 0,499 Нью-Йорк 0,4710 Варшава -0,28

У Маямі, наприклад, ціни на житло виросли у понад 2 рази за останні 10 років, але нерухомість залишається доступною для місцевих жителів з огляду на високі доходи. Щоб придбати квартиру середнього розміру в Токіо, Парижі чи Лондоні, треба у кілька разів перевищити річний місцевий заробіток. У Цюріху вартість житла піднялася на 40% за останнє десятиліття.

Щоб уникнути ризику виникнення "бульбашки", необхідно ретельно моніторити ринкові умови, раціонально фінансувати та ефективно регулювати ринок нерухомості. Це дозволить забезпечити стабільність цін і не призводитиме до соціальної прірви.

Що відбувається з цінами на новобудови в Києві

Раніше ми розповідали, що у столиці восени поступово знизилися ціни на житло в новобудовах. У період з 1 вересня по 24 жовтня 2023 року середні показники знизилися на 1,48% (за квадратний метр). Якщо говорити про суми, то різниця становить 650 грн – з 43 800 до 43 150 грн.

Спочатку здається, що знижка невелика, але якщо врахувати загальну площу нового житла, наприклад, від 50 квадратний метрів, то виходить економія в розмірі 32 500 грн. Для українців така сума є досить відчутною, особливо коли мова про потенційні витрати.

Аналітика стверджує, що найчастіше в новобудовах Києва встановлюють вартість на рівні 24 200 грн (7,5%). Тоді як за 33 000 грн пропозиції можна знайти лише в 5,4% випадків. Загалом формується тенденція до сезонних знижок, оскільки в осінньо-зимовий період попит на квартири традиційно падає.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці більше не хочуть жити в Києві та розповідав, який феномен відбувся на ринку нерухомості. Також ми повідомляли, що відбувається з цінами на квартири у жовтні.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *