Через міграцію та мобілізацію в Україні не вистачає робочих рук – НБУ

Війна ускладнює
ситуацію на ринку праці

Бойові дії в Україні дедалі більше ускладнюють ситуацію на ринку праці. Про це йдеться у макроекономічному та монетарному огляді НБУ у жовтні.

Головне:

  • Обмежена пропозиція робочої сили пояснюється двома чинниками – через міграцію українців за кордон, а також мобілізацію чоловіків до збройних сил.
  • При цьому в НБУ повідомили, що доходи громадян зростають переважно за рахунок виплат військовослужбовцям та отримання різноманітних соціальних виплат. Але при цьому у доповіді фінансовий стан українських домогосподарств називають досить складним, а більше половини (60%) українців говорять про погіршення свого добробуту за останній рік. Лише 4% заявляють про покращення фінансового стану.
  • Оцінюючи цінову ситуацію у двох важливих для України експортних галузях, НБУ відзначив зростання світових цін на сталь та залізну руду під впливом сезонного чинника та попиту з боку Китаю, Індонезії, В’єтнаму та Таїланду. В агросекторі ціни рухалися у різний бік. Пшениця дешевшала за рахунок постачання дешевого зерна з РФ, а також завдяки активізації українських постачань та на несподіваному підвищенні USDA оцінок виробництва пшениці в США. А ціни на кукурудзу, навпаки, зростали, незважаючи на рекордний урожай у Бразилії. Наші експортери, за інформацією регулятора, нарощували постачання товарів не тільки через порти, але й автотранспортом та залізничним транспортом.


Цікаво про ремонти: 
тече плоска покрівля – що робити?


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *