Житло вiдбудують з урахуванням найкращого мiжнародного досвiду

Житло вiдбудують з урахуванням найкращого мiжнародного досвiду

Заступниця мiнiстра розвитку громад, територiй та iнфраструктури України Наталiя Козловська виступила на засiданнi 84-ї Сесiї Комiтету мiстобудування, житлового господарства i землекористування ЄЕК ООН у Женевi.

Пiд час своєї доповiдi вона рiзко засудила збройну агресiю росiї, представила результати України у вiдновленнi пошкодженого житлового фонду та майбутнi плани у цьому напрямку.
“За оцiнками Свiтового Банку, внаслiдок росiйської агресiї житловий сектор постраждав найбiльше серед iнших галузей: загальна шкода оцiнюється у понад $50 млрд. Найбiльше постраждали багатоквартирнi будинки. Потреби у вiдбудовi та вiдновленнi з урахуванням принципу “build back better” складають близько $68 млрд. Попри бойовi дiї, Україна проходить трансформацiйний процес. Вiн передбачає кардинальне переосмислення та осучаснення житлової та мiстобудiвної сфер, якi є ключовими у процесi вiдбудови українських громад. Для цього ми не тiльки розробляємо проекти вiдповiдних законiв i комплекснi програми вiдновлення громад, але й впроваджуємо iнформацiйнi технологiї та цифровiзуємо мiстобудiвну документацiю. Зокрема, активно функцiонують Єдина державна електронна система у сферi будiвництва (ЄДЕССБ), цифровий реєстр знищеного та пошкодженого майна, а також цифрова екосистема для пiдзвiтного управлiння вiдбудовою DREAM”, – зазначила у своєму виступi Наталiя Козловська.
Для законодавчої основи вiдбудови постраждалого житла прийнято закон “Про компенсацiю за пошкодження та знищення окремих категорiй об’єктiв нерухомого майна”.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, у травнi мiнiстерство запустило проект по наданню громадянам компенсацiї для вiдновлення пошкодженого житла – “єВiдновлення”. Перший етап проекту – компенсацiя для проведення легких ремонтiв. На сьогоднi виплачено близько 1,5 млрд. грн. для 16 тис. родин. У липнi було розпочато реалiзацiю наступного етапу програми – надання компенсацiй за знищене житло.
За словами Наталiї Козловської, реалiзацiя цих iнiцiатив сприятиме поверненню до постраждалих громад громадян, якi були змушенi залишити домiвки через збройну агресiю росiї.
Також було проведено ряд двостороннiх зустрiчей з керiвництвом ЄЕК ООН, представниками США, Фiнляндiї, Швейцарiї та ООН Хабiтат. Домовились розширити спiвробiтництво у модернiзацiї житлової та мiстобудiвної полiтики, залучити передовий досвiд для розроблення законодавства, та вдосконалення регулювання за напрямками:
– поводження з вiдходами вiд руйнувань;
– допомога територiальним громадам у розробцi мiстобудiвної документацiї, впровадження мiстобудiвного кадастру;
– розробка нового житлового законодавства;
– аналiз нормативної бази у сферi цивiльного захисту.
ЄЕК ООН має багаторiчну iсторiю спiвпрацi з Урядом України направлену на формування механiзмiв сталого розвитку у сферi житлової полiтики та мiстобудування. Одним iз таких заходiв пiдтримки є проект “Об’єднанi нацiї для українських мiст”.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *