Литва профiнансує розробку проекту вiдбудови шкiл

Литва профiнансує розробку проекту вiдбудови шкiл

Вiдкритий мiжнародний архiтектурний конкурс на розробку проекту Школи майбутнього буде проведений у межах спiльної українсько-литовської iнiцiативи з вiдновлення українських закладiв освiти. У ньому зможуть взяти участь архiтектори з України, Литви та iнших країн.

Меморандум про спiльну роботу пiдписали 22 серпня представники Мiнiстерства закордонних справ Литовської Республiки, Мiнiстерства освiти i науки України та Мiнiстерство розвитку громад, територiй та iнфраструктури України.
Мiжнародне професiйне журi оцiнить поданi проекти, а переможець отримає контракт на розробку стандартного технiчного проекту Школи майбутнього в Українi. Його зможуть використовувати як українськi установи, так i мiжнародними партнери, якi долучаються до вiдбудови України.
Уряд Литви видiлив 500 тис. євро на цю iнiцiативу, яку координує Центральне агентство з управлiння проектами Литви (СРМА).
“В Українi через вiйськову агресiю росiї повнiстю зруйновано понад 250  шкiл та понад сотню дитсадкiв. Зараз дiти навчаються дистанцiйно. Але ми маємо забезпечити можливiсть вiдновити повноцiнне навчання у тих громадах, де вже не ведуться iнтенсивнi бойовi дiї, а згодом i в тих, де вони також закiнчаться. Кожен проект, який реалiзує Агентство вiдновлення – будь то водогони чи мости,  – це не тiльки про будiвництво. Це i про те, що люди повернуться до нормального життя”, – сказав голова Агентства вiдновлення Мустафа Найєм.
Артурас Жарновскiс, керiвник програми “Створимо майбутнє України” (Центральне агентство з управлiння проектами, Литва), переконаний, що реалiзацiя цього проекту сприятиме широкiй спiвпрацi серед європейських та українських освiтян й архiтекторiв: “Це унiкальний шанс замiнити зруйнованi школи ще кращими, зробивши гасло “вiдбудувати краще” реальнiстю”.
Рута Лейтанайтe, член правлiння AAL та координатор проекту, додає: “Це не просто про якiсний дизайн нової школи в Українi, а й про те, як ми його отримуємо. Архiтектурний конкурс – це найпрозорiший, вiдкритий та справедливий спосiб отримати найкращий можливий дизайн, вибираючи його з багатьох iдей, оцiнюючи за критерiями якiсної архiтектури”.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, проект розпочнеться з iнтенсивного семiнару в жовтнi, де зберуться освiтяни, архiтектори, iнженери та представники державного сектору, щоб обговорити та розробити концепцiю майбутньої школи для України. Очiкується, що архiтектурний конкурс розпочнеться вже цiєї осенi.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *