Львiвський заклад для лiтнiх людей буде краще французького

Львiвський заклад для лiтнiх людей буде краще французького

У Львовi збудують заклад для лiтнiх людей за сучасними стандартами. Вiн розташовуватимуться на вул. Миколайчука i буде частиною реабiлiтацiйного центру “Незламнi” (Unbroken). На будiвництво планують залучати кошти партнерiв та гранти. Про це розповiв заступник мiського голови з мiстобудування Любомир Зубач.

Посадовець зазначив, що 9 лютого на пленарному засiданнi лiкарнi Першому медичному об’єднанню Львова надали дозвiл на розроблення проекту землеустрою щодо вiдведення земельної дiлянки у районi вул. Миколайчука. Мова про орiєнтовно 1,8 га iз цiльовим призначенням для будiвництва та обслуговування будивникiв-iнтернатiв для людей похилого вiку та людей з обмеженими можливостями.
“Нашi львiвськi лiкарi кажуть: з початком збройної агресiї кiлькiсть лiтнiх людей, якi не можуть обiйтися без сторонньої допомоги, побiльшала в рази. А тому потреба в таких закладах опiки є безумовною – мiсця для всiх катастрофiчно бракує. Утiм мова не тiльки про мiсця, а й про умови та пiдходи. Фактично, ми говоримо про гiдну старiсть не в iзоляцiї десь далеко вiд решти свiту. Мiсце для такого закладу обрали не випадково – поруч заплановано парк, є вiдповiдна медична iнфраструктура, житло для реабiлiтованих, яке будуємо, школа, садок, житловий масив. Посеред соцiуму, але одночасно з усiма передумовами для вiдпочинку i дозвiлля. Як i всю мережу закладiв Unbroken, плануємо це органiзовувати переважно за кошти партнерiв, будуть по максимуму залучатися грантовi кошти”, – зазначив Любомир Зубач.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, мiське управлiння архiтектури та урбанiстики вже активно напрацьовує концепцiю та бачення такого закладу. I за взiрець беруть досвiд геронтологiчного центру при каннськiй лiкарнi Simone Veil. Його нещодавно збудували i вiдкрили у груднi минулого року.
“В архiтектурному планi це – три будiвлi-блоки, поєднанi мiж собою. Звичайно, в найкращих європейських традицiях – повнiстю енергоефективнi. Але, що цiкаво, сам французький центр збудували не десь далеко вiд людей. Навпаки, поруч з мiською лiкарнею. Причому першi поверхи цього центру вiддали пiд громадську функцiю – кав’ярнi, перукарнi, магазини тощо. Бо ж мета – не iзолювати лiтнiх людей-мешканцiв геронтологiчного закладу, не позбавити їх спiлкування з рештою свiту. А якомога бiльше їх соцiалiзувати. Це сучасний пiдхiд у такiй справi. Самi будiвлi центру простi в архiтектурi. Але на дахах, окрiм сонячних батарей, облаштували тераси iз великою кiлькiстю зеленi та меблями. Все для того, щоб лiтнi люди могли тут вiдпочивати i проводити час. Але не лише тут. Кожен блок до того ж спроєктовано так, що вiн має закритi подвiр’я – цей простiр лише для мешканцiв геронтологiчного центру. Тут вони можуть теж без перешкод проводити дозвiлля. Цiкаво, що французький геронтологiчний центр збудували фактично на мiсцi, де була парковка лiкарнi, що поруч. А тому тут фактично нема громадського простору. I у цьому наш, львiвський, проєкт може стати кращим за французький – ми маємо де облаштувати гарний громадський простiр бiля майбутнього центру. Швидше за все, щоб врахувати все i зробити якнайкраще, ми проведемо архiтектурний конкурс”, – додав Любомир Зубач.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *