Мозаїку на вулицi Володимира Великого у Львовi вiдновить славетний художник

Мозаїку на вулицi Володимира Великого у Львовi вiдновить славетний художник

Пiдготовчi роботи з вiдновлення знищеної мозаїки “Iнформацiйний простiр”, що була розташована у приватному примiщеннi на вул. Володимира Великого, 2, планують розпочати навеснi. Вiдновлюватиме панно команда фахiвцiв пiд керiвництвом художника, викладача Львiвської нацiональної академiї мистецтв Василя Сивака, який вже 17 рокiв створює мозаїки в українських храмах. Про це повiдомила керуюча справами виконкому мiськради Наталiя Алєксєєва.

Як розповiв директор ТДВ “Торгпреса”, яке є власником примiщення на вул. Володимира Великого, 2, Сергiй Васечко, мозаїку вiдновлять не на тiй же стiнi, а на другому поверсi будiвлi. При цьому всi параметри панно будуть збереженi. Таке рiшення було узгоджено з мистецтвознавцями та науковцями i пiдтримано Львiвською спiлкою художникiв.
“Мозаїка буде розмiщена у кращому мiсцi, з кращим денним освiтленням, з кращою оглядовiстю – на другому поверсi у фойє. Панно буде iнтегроване у новий сучасний iнтер’єр та буде у вiльному доступi”, – зазначив Сергiй Васечко.
Всi роботи з вiдтворення мозаїки “iнформацiйний простiр” профiнансує ТДВ “Торгпреса”.
“Це чудовий приклад трансформацiї вiд байдужостi i знецiнення спадщини, що оточує, до щирого бажання вiдтворити мозаїку iз залученням найкращих матерiалiв та фахiвцiв. Для нас ця спiвпраця є дуже цiнною”, – зазначила керуюча справами виконкому мiськради Наталiя Алєксєєва.
За словами художника Василя Сивака, пiдготовчi роботи планують розпочати навеснi, за сприятливих температурних режимiв. Зокрема, йдеться про пiдготовку стiни. А також – 3D-сканування рисунка, перенесення його на нову стiну тощо. Також паралельно продовжуватимуть збирати матерiал для панно. Розпочати викладення самої мозаїки зможуть орiєнтовно влiтку.
“Перший етап – це пiдготовка самої стiни. Тут важливими є технологiчнi моменти. Найкраще це робити тодi, коли не буде морозiв. Орiєнтовно не ранiше, нiж у березнi. Також потрiбен час, аби стiна добре просохла. Далi потрiбно зробити 3D-сканування збереженого рисунку, накласти на нього оцифроване зображення панно, перенести рисунок вже на пiдготовлену стiну. Далi можна розпочинати процес кладки мозаїки. Це буде орiєнтовно влiтку. Поки чекаємо на сприятливi погоднi умови, продовжуємо збирати матерiал для панно. А це дуже непросто. Це може тривати i до пiвроку”, – розповiв Василь Сивак.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, останнi роботи художника можна побачити на куполi та у вiвтарнiй частинi церкви Святої Софiї – Премудростi Божої на територiї студмiстечка УКУ. Цi мозаїки створенi у спiвавторствi з художницею Любою Яцкiв.
Восени минулого року у соцiальних мережах з’явилась iнформацiя про те, що в iнтер’єрi будiвлi на вул. Володимира Великого, 2, знищена унiкальна 40-рiчна мозаїка “Iнформацiйний простiр”. Це панно авторства Богдана Сойки ще у 2019 р. було внесено в перелiк цiнних та пiдлягало захисту. Позицiя мiста була чiтка: мозаїчне полотно має бути вiдновлено. Як зазначав тодi Сергiй Васечко, мозаїка було знищена не навмисно, а зруйнувалася з плином часу та через протiкання даху. Оскiльки вiн не вважав панно цiнним, то вiдповiдно не вжив жодних заходiв, аби зберегти його вiд руйнацiї. Однак погодився з вимогою мiськради та зобов’язався його вiдновити.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *