На ринку житлової нерухомостi зростає активнiсть

На ринку житлової нерухомостi зростає активнiсть

Ринок житлової нерухомостi адаптується до воєнних умов, кiлькiсть угод зросла за рiк на третину, каталiзатором зростання стали партнерськi програми, повiдомила керуюча партнерка об’єднання девелоперiв житлової нерухомостi RED Community Тетяна Шульга-Забельська.

“Партнерськi програми, коли девелопери об’єднувалися з iншими компанiями на проектах, були i до повномасштабного вторгнення. Нинi це база. Я бачу значне зростання протягом минулого року, й особливо у 2023 р. таких програм – iз системними iнвесторами, з банкiвськими установами. Це дає змогу створити якiсне i доступне житло”, – наголосила Шульга-Забельська пiд час щорiчної зустрiчi девелоперiв RED Connection.
Спiвзасновниця iпотечного агентства DODOMU Нiна Тарасенко повiдомила, що пiсля падiння в Українi кiлькостi угод учетверо (з 915,2 тис. у 2021 р. до 224,2 тис. у 2022 р.) нинi спостерiгається вiдновлення активностi, повiдомляє “Iнтерфакс-Україна”.
“За нашими вiдчуттями, за опитуваннями вiддiлiв продажу i рiелторiв, 2023 р. кращий за 2022 р. за кiлькiстю договорiв приблизно на 30%. Ми очiкуємо до кiнця року майже 295 тис. договорiв загалом в Українi. Однак об’єктивно є перекiс – вторинна нерухомiсть “поклала” первинну. Забудовники не конкурують мiж собою, вони конкурують за покупцiв iз вторинним ринком”, – повiдомила Тарасенко.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, вона констатувала, що нинiшнiй ринок – не iнвестора, а кiнцевого споживача, який обирає житло для себе i своїх дiтей, вiн має обмежений фiнансовий ресурс i прагне мiнiмiзувати ризики. Основний запит – це однокiмнатнi квартири на вторинному ринку, готовi з ремонтом, куди можна зайти i жити. Як результат перекосу попиту, згiдно з дослiдженням DODOMU, середня вартiсть житла в Києвi на вторинному ринку зросла за рiк на 30% i становить $1100/кв. м. Первинна нерухомiсть практично не змiнилася у цiнi – 47,9 тис. грн./кв. м, або $1232/кв. м.
“Забудовники декларують зростання цiн – з об’єктивних причин, подорожчання будматерiалiв, робочої сили, логiстики. Однак фактично, завдяки рiзним акцiям, цiна завмерла”, – повiдомила Тарасенко.
Водночас вона вiдзначає зростання попиту, особливо в сегментi “комфорт”.
“Ми почали працювати з договорами щодо “єОселi” з березня. I якщо навеснi у нас було по п’ять-сiм заявок за день, то нинi понад 30″, – констатувала експертка.
Однак наразi, за її словами, лише 5% клiєнтiв, якi отримали погодження банкiв за заявками на “єОселi”, доходять до оформлення кредиту. За даними “Укрфiнжитло”, понад 70 тис. заявникiв, якi отримали позитивне рiшення банкiв, так i не оформили пiльгову iпотеку станом на кiнець вересня.
“Це величезний ресурс платоспроможних потенцiйних клiєнтiв для первинного ринку. Нам треба навчитися працювати з таким клiєнтом, з високим гострим попитом i малим грошовим ресурсом. Забудовникам треба думати, з ким iз банкiв iти в партнерство, поглиблювати партнерськi програми з рiелторами. Тiльки вибудувана спiвпраця всiх учасникiв ринку зможе дати максимальний результат для покупця”, – зазначила Тарасенко.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *