Не варто побоюватися приватизацiї об’єктiв культурної спадщини

Не варто побоюватися приватизацiї об'єктiв культурної спадщини

У листопадi 2022 р. культурна iнiцiатива “Спадщина.UA / Heritage.UA” придбала на приватизацiйному аукцiонi ФДМУ палац у селi Деражня за майже 1,5 млн. грн. На аукцiонi за нього змагалися 13 учасникiв, а фiнальна вартiсть об’єкта зросла у 150 разiв.

Наразi “Спадщина.UA” придбала у ФДМУ 8 будiвель, якi є iсторичними спорудами чи пам’ятками архiтектури мiсцевого значення.
Наприклад, маєток адвоката Самуїла Гершгорiна площею 713 кв. м збудували в 1910 р. на Хмельниччинi. До приватизацiї будинок перебував на балансi Мiнiстерства юстицiї i не використовувався, повiдомляє Property Times.
“Маєток був занедбаний i захламлений. Ми розчистили пiдвал – це понад 300 кв. м примiщень з арковими склепiннями та залишками унiкальної дренажної системи. Вiдремонтували дах, встановили вiкна на цокольному поверсi. Також провели iсторичнi дослiдження: iдентифiкували та законсервували фрагменти з п’яти унiкальних кахлевих печей”, – розповiдає засновниця проекту Ганна Гаврилiв.
“Не варто побоюватися приватизацiї об’єктiв культурної спадщини. У держави достатньо iнструментiв контролю за тим, що робить новий власник з такими активами. По-перше, новий власник має укласти охоронний договiр на пам’ятку з органом охорони культурної спадщини. В такому договорi, серед iншого, мають бути вказанi цiльове використання пам’ятки та роботи, якi майбутнiй власник має провести з метою утримання її в належному станi. По-друге, в майбутньому iнвестор повинен погоджувати подальшу передачу пам’ятки iншими особам у володiння, користування чи управлiння”, – розповiдає в.о. голови ФДМУ Олександр Федоришин.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, компанiя має кiлька напрямiв фiнансування. З одного боку,  це гранти та  волонтерство. З iншого – грошi iнвесторiв, переважно, це фiзичнi особи, якi розумiють важливiсть збереження культурної спадщини i мають ресурси, щоб пiдтримувати цей процес. Також у компанiї  є низка споруд, якi забезпечують певну дохiднiсть. Проте основне джерело коштiв сьогоднi – реiнвестування: продажа одного об’єкту i одразу iнвестицiя в наступний.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *