Передумов для реконцепцiї ТРЦ у житло немає

Передумов для реконцепцiї ТРЦ у житло немає

У США у вiдповiдь на житлову кризу перетворюють малоефективнi торговi центри на багатофункцiональнi житловi комплекси. Один iз прикладiв такої успiшної реконцепцiї – трансформацiя у Массачусетсi ТЦ Woburn у житловий комплекс Woburn Village на 350 квартир. Чи можлива така ситуацiя в Українi?

“Впевнена, що нi. Якщо подивитися на Америку, там багато покинутих ТЦ. Ви бачили такi у нас? Звичайно ж нi. Вiдповiдно, ми не маємо передумов для перенесення американського досвiду реконцепцiї ТЦ у житловi комплекси. Просто порiвняємо статистику. За даними глобальної платформи бiзнес-аналiтики Statista, зараз у США близько 3,54 млрд. кв. м торгової нерухомостi, з яких близько 1,92 млрд. кв. м знаходиться в торгових центрах. Для порiвняння – нинi в Українi на частку торговельних центрiв припадає лише близько 6 млн. кв. м. Навiть з урахуванням рiзницi у населеннi та розмiрiв наших країн на сьогоднiшнiй день ми ще далеко не досягли такої насиченостi торгової нерухомостi, як у США. До того ж, якщо подивитися на Массачусетс та iншi американськi мiста, там будувалися ТРЦ впритул один до одного. В результатi почалася нездорова конкуренцiя та канiбалiзм, коли об’єкти “з’їдають” один одного”, – повiдомила Євгенiя Локтiонова, директор компанiї UTG.
В Українi ситуацiя зовсiм iнша. Об’єктивно пiд час вiйни зросла вакантнiсть. На сьогоднiшнiй день на ринку Києва вона приблизно 20%. Але це “середня температура по палатi”, у якiсних торгових центрах обсяг вiльних мiсць трохи бiльше 5-7% площi. За фактом немає неефективних ТЦ, якi потрiбно термiново перебудовувати в житлову нерухомiсть, оскiльки вони вичерпали свою торгову функцiю.
“З iншого боку, на мiй погляд, i у нас є торговi центри, якi можуть бути оптимiзованi та трансформованi у багатофункцiональнi об’єкти. Наприклад, можно ефективнi площi на одному-двох поверхах залишити пiд торгiвлею, а решту пустити пiд офiси чи рiзнi соцiальнi напрямки: школи танцiв, англiйської мови, тощо. Хорошим прикладом є ТЦ “Сiльвер Бриз”, який з ТЦ став торгово-офiсним центром”, – говорить Локтiонова.
Крiм цього, в Українi може виникнути цiкава ситуацiя, коли якийсь ТЦ можна вiддати пiд навчальний заклад, який постраждав через вiйну. У такому разi важливо не забувати, що, змiнюючи функцiонал об’єкта пiд соцiальнi потреби, потрiбно користуватися суто юридичними пiдходами. Але це точковi випадки.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, якщо оцiнювати нерухомiсть з перспективою на повоєнне вiдновлення, то через рiк пiсля закiнчення вiйни практично скрiзь буде нульова вакантнiсть. В українських ТРЦ розпочнеться масова ротацiя орендарiв, на мiсце старих та неуспiшних рiтейлерiв ставитимуть нових операторiв. Вже зараз тривають переговори з кiлькома великоформатними унiвермагами. i таких нових орендарiв буде багато, запам’ятайте це.
“Бiльше того, з досвiду вже кiлькох пережитих криз можу впевнено сказати, що в Українi першою завжди вiдновлюється торгова нерухомiсть. Та вона вже зараз майже вiдновилася, незважаючи на те, що країна все ще перебуває в активнiй фазi бойових дiй. Тому я впевнена, що пiсля закiнчення вiйни першою почне розвиватись саме торгiвля, на другому мiсцi – житло, потiм – склади, i лише на останньому мiсцi будуть офiси. Чому така черговiсть? Все просто. Для розвитку офiсної нерухомостi потрiбно, щоби компанiї поверталися в країну. Тут усе залежатиме вiд економiчної полiтики – пiльгового оподаткування, хорошого iнвестицiйного середовища та вiдсутностi корупцiї. Торгiвля ж сама себе зможе вiдновлювати, адже всiм брендам потрiбен ринок для розвитку, з боку великих захiдних рiтейлерiв iснує попит на великi примiщення. Тому впевнена, коли завтра пiсля закiнчення вiйни у нас з’являться великi оператори, почнеться справжня конкуренцiя, всi зрозумiють, що український ринок ще дуже “сирий”, i вiдчуватиметься навiть брак торгових площ”, – додала експерт.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *