Первинний ринок нерухомостi впаде майже вп’ятеро

Первинний ринок нерухомостi впаде майже вп'ятеро

Засновник “Школи професiйного девелопменту” Iгор Райков повiдомив про скорочення ринку первинної нерухомостi майже впятеро – з $9,7 млрд. в 2021 р. до очiкуваних за результатами 2023 р. $2,08 млрд.

За його даними, отриманими шляхом закритого опитування учасникiв ринку, у 2021 р. загальний обсяг iнвестицiй в первинну нерухомiсть України склав майже $10 млрд., з них $2,5 млрд. вкладено в Київ. Цифра виглядає правдоподiбною – на прикладi Києва $2,5 млрд. – це близько $0,2 млрд. на мiсяць. При цьому вiдомо, що десятка найбiльших столичних забудовникiв до вiйни акумулювала $100-120 млн. на мiсяць, а в Києвi їх бiльше 50, повiдомляє Property Times.
“Сьогоднi в Києвi охоче купують у новобудовах, що потрапляють пiд наступнi критерiї: вартiсть квадратного метру – $1200-1500, а до введення в експлуатацiю такого будинку має бути 12-18, а краще 6 мiсяцiв. Це горизонт ризику, який приймає iнвестор”, – пояснив експерт.
З $2 млрд. загальних iнвестицiй у новобудови в 2023 р. 70% припаде на захiднi областi i все, що захiднiше Житомира. Зрозумiло, це лише тимчасовий попит.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, рiвень падiння ринку також можна оцiнити завдяки попиту на ключовi цiноутворюючi будiвельнi матерiали: арматуру, цемент, бетон, скло. Оскiльки арматура, цемент i бетон сьогоднi активно використовуються на сходi i пiвночi країни у програмах вiдбудови i захисту критичної iнфраструктури, то найрелевантнiшим є скло – його споживання на заходi збiльшилось в 3-4 рази.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *