Пошкоджений львiвський унiверситет накривають тимчасовим куполом

Пошкоджений львiвський унiверситет накривають тимчасовим куполом

Понад 100-рiчний корпус унiверситету в Дублянах, який постраждав вiд ворожого обстрiлу 1 сiчня, накривають тимчасовим куполом. На це залучають позабюджетнi кошти. Захисна конструкцiя допоможе убезпечити iсторичну будiвлю вiд подальших руйнувань. Також пiд цим накриттям майстри вiдновлюватимуть пошкоджену пам’ятку мiсцевого значення.

Як розповiв керiвник ЛКП “Рембуд” Олег Полiщук, загалом будiвля унiверситету зазнала значних пошкоджень. Зокрема, постраждав дах, перекриття центральної частини будiвлi, пошкодженi вiкна, сходовi конструкцiї. Була загроза обвалу будiвлi. Аби запобiгти цьому, потрiбно було термiново проводити протиаварiйнi демонтажнi роботи. Для цього працiвники комунального пiдприємства демонтували аварiйнi елементи даху корпусу унiверситету, пошкодженi конструкцiї перекриття, частину цегляної кладки верхнього оглядового майданчика тощо. За словами заступника мiського голови з мiстобудування Любомира Зубача, цю частину робiт профiнансує мiсто.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, паралельно з цими роботами пошкоджену будiвлю накривають захисним покриття. Так, зараз закiнчують монтувати каркас купола i розпочинатимуть накривати його брезентами.
“Накриття захистить споруду вiд атмосферних опадiв та подальшого руйнування. Будiвлi понад 100 рокiв, хочемо зберегти той конструктив, який там залишився. Також у подальшому майстри зможуть проводити тут ремонтно-реставрацiйнi роботи, незалежно вiд погодних умов”, – зазначив Олег Полiщук.
Вiн розповiв, що захисну конструкцiю привезли з Нiмеччини за кошти благодiйникiв. Її в тимчасове користування надала компанiя “Лайєр”. У Європi такi накриття популярнi пiд час реставрацiйних робiт. А в Українi воно використовується вперше. Тож монтувати її українським колегам допомагає бригада литовських фахiвцiв. Пiсля завершення вiдновлювальних та реставрацiйних робiт купол розберуть та повернуть власнику.
“Конструкцiю компанiя надала на термiн до одного року. Це, з урахуванням знижки, коштує близько 1 млн. грн. Всi витрати покриватимуть благодiйнi фонди. Вже зараз ми залучили понад 400 тис. грн.”, – зазначив Олег Полiщук.
Щодо реставрацiї пошкодженої будiвлi, то цi роботи вiдбуватимуться пiсля виготовлення вiдповiдної проєктної документацiї. За словами декана факультету будiвництва та архiтектури Львiвського нацiонального унiверситету природокористування Андрiя Мазурака, над такою документацiєю вже працюють.
“Ми вже приступили до проєктних напрацювань. Думаю, в межах тижня-двох будемо мати проєктнi пропозицiї на вiдбудову та реставрацiю цього цiнного будинку. З усiма роботами нам допомагало мiсто. Зараз аварiйна складова фактично розiбрана. Нас мiсто пiдтримало, думаю, цей процес буде вiдбуватися i далi. Маємо надiю, що допоможуть нам i благодiйники, зокрема мiжнароднi органiзацiї. Будемо стукати в усi дверi. Ми б дуже хотiли, щоб з нового навчального року сюди повернулися студенти. Але все буде залежати вiд ситуацiї в країнi та вiд ресурсiв”, – сказав Андрiй Мазурак.
Як зауважила керiвниця управлiння охорони iсторичного середовища ЛМР Тетяна Балукова, всi цiннi елементи будiвлi, що були демонтованi, в процесi реставрацiї будуть вiдновленi та повернутi на свої мiсця.
“Зокрема, йдеться про цiннi металевi дверi, вежу з годинником. Загалом всi цiннi елементи будуть повернутi”, – зазначила Тетяна Балукова.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *