Ринок первинної нерухомості Києва і передмістя: як змінились ціни на житло (ІНФОГРАФІКА)

Динаміка цін на первинному
ринку нерухомості

У 2023 році ціни на первинному ринку нерухомості змінилися не суттєво. Про це свідчать дані аналітичні дані компанії. 

Так, в жовтні 2023 року середня вартість квадратного метра первинної нерухомості в Києві складає 61 803 грн. Це всього лише на 2,2% більше, ніж в жовтні минулого року та на 0,3% менше, ніж на початку поточного року. 

Кількість новобудов у активній стадії будівництва та продажів також суттєво не змінилася. Наразі їх 175, тоді як на початку року було 182, а рік тому – 185. 

В Україні планують вирішити питання квартирних черг: що відомо про розробку нового закону

При цьому, якщо порівнювати графік зміни ціни протягом року, то можна помітити незначну корекцію практично в усіх класах. Зниження вартості квадратного метра розпочалося в березні, але в кінці літа – на початку осені ціни почали відновлюватися до рівня початку року. Причини такої корекції традиційні для останнього часу: незначна зміна курсу (впливає на частину пропозиції, де ціни прив’язані до курсу валюти), яка припала на квітень-липень, реакція забудовників на зменшення попиту під час та після травневих ударів.

Зокрема, квадратний метр нерухомості економкласу за минулий рік подорожчав на 5,2%, однак порівняно з квітнем цього року подешевшав на 1%. У комфорт-класі зміни зовсім незначні: +1% за рік і лише +0,7% за пів року. У бізнес-класі нерухомість сьогодні коштує в середньому 73 944 грн за кв. м, це на 2,2% менше, ніж рік тому й на 6,3% менше, ніж на початку 2023 року. В сегменті елітної нерухомості також продовжується зниження цін: на 2% порівняно з аналогічним періодом минулого року, на 2,8% порівняно з початком року. Найбільше зниження в цьому сегменті спостерігалося навесні, відтоді квадратний метр подорожчав на 2,9%. 

Селищ міського типу більше не буде. Закон про дерадянізацію адмінустрою підписано Президентом

Більшість пропозицій на ринку зосереджена в ціновому діапазоні 36 000 – 44 000 грн, серед них традиційно переважають пропозиції квартир комфорт-класу. 

Як і раніше, найбільше житлових комплексів у активній стадії будівництва й продажів розташовано в Голосіївському (28 ЖК), Печерському (27 ЖК) та Шевченківському (25 ЖК) районах Києва. Найменше – у Деснянському (10 ЖК), Святошинському та Оболонському (по 11 ЖК) районах. 

Київська область

Так само як і в столиці, в її околицях спостерігаємо невелике зростання вартості нерухомості. Порівняно з відповідним періодом минулого року середня ціна квадратного метра в Київській області зросла на 2,3%, до 32 311 грн, в з початку року – на 1,8%. Зате кількість обʼєктів у активній стадії реалізації в передмісті Києва за рік зросла на 8,3%, до 221. Однак у січні 2022 року таких обʼєктів було 263. 

«Відновлювати роботи трохи активніше, порівняно зі столичними, девелоперам передмістя допомагає участь у програмі єОселя. В Київській області значно більше обʼєктів, які відповідають критеріям програми, а завдяки доступнішій ціні вони користуються більшим попитом, зокрема, у внутрішньо переміщених українців», – пояснює експерт. 

Іпотечне кредитування зросло на 2,6% – НБУ

На відміну від Києва, в області більшість сегментів нерухомості демонструють висхідний тренд. Єдине виключення – бізнес-клас, але й там протягом останніх трьох місяців вартість квадратного метра зростала. 

Квадратний метр економ-класу в передмісті порівняно з жовтнем минулого року подорожчав на 5,3%, а за останні пів року – на 0,9%. В комфорт-класі за рік зростання середньої ціни склало 5,6%, за пів року – 4,1%. Нерухомість класу бізнес за рік скорегувала ціну на 4,9%, однак влітку ціни знову почали зростати, й порівняно з квітнем сьогодні нижчі всього на 0,7%. В сегменті нерухомості, що позиціонується як елітна, також спостерігаємо висхідний тренд: за рік ціна на такі квартири зросла на 3,6%, з них – на 1,9% за останні пів року. 

Переважна більшість квартир продається в ціновому діапазоні 26 000 – 32 000 грн за квадратний метр. Як і в Києві, більшість із них належать до комфорт-класу. Найбільше нових ЖК будується й продається в Ірпені (39 ЖК), Софіївській Борщагівці (20 ЖК) і Бучі (14 ЖК). 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *