Собівартість будівництва зросла майже вдвічі – експерт

Собівартість будівництва
зросла на 45-50%

Ринок нерухомості поступово відновлюється, попри війну, економічні труднощі та ракетні обстріли. Одна із найбільш гострих проблем – підвищення цін на квадратні метри. Серед факторів, які ведуть до цього – стрімке зростання собівартості будівництва. 

Представник столичного забудовника Наталія констатує, від початку війни собівартість зросла на 45-50%. Левова частка – будівельні матеріали. 

З 24 лютого ціни на будматеріали зросли майже в два рази: цемент на 15-45%, бетон – 15-30%, арматура – на 20-50%, утеплювачі – на 25-45%.

Скільки коштує купити квартиру в новобудові (ІНФОГРАФІКА)

Внаслідок ракетних обстрілів частину виробництв пошкоджено або знищено, ще низка підприємств опинилась в окупації. Наприклад, російські окупанти обстріляли завод німецької корпорації Knauf у Донецькій області, який щороку виробляв до 60 мільйонів квадратних метрів гіпсокартонних плит та до 300 тисяч тонн сухих будівельних сумішей. У той же час, блокування морських портів призвело до логістичних труднощів: збільшилися витрати на доставку імпортних матеріалів, необхідних для виробництва.

«Зараз гіпсокартон закуповуємо на зовнішніх ринках, тому що завод, який знаходився у Донецькій області, сильно пошкоджений. Тому ми переорієнтувалися на виробників з Польщі, Молдови, Румунії», – констатує Наталія .    

Окрім цього, для українських забудовників за зрозумілих причин закрилися російський та білоруський ринки. 

Інвестиції в ринок новобудов впадуть майже вп’ятеро – eксперт

Нагадаємо, за даними Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів, не менше 70 великих будівельних підприємств, понад 300 середніх та близько 1 тисячі малих було втрачено в результаті бойових дій або окупації.   


Цікаво про будівництво:
 читайте про сучасні рішенні з утеплення фасаду будинку


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *