Сподiвання пiдприємств будiвництва на добре майбутнє знижуються

Сподiвання пiдприємств будiвництва на добре майбутнє знижуються

Бiзнес очiкує на зростання цiн на власну продукцiю та послуги. Оцiнки щодо зайнятостi залишаються стриманими. Керiвники усiх секторiв продовжують очiкувати скорочення загальної чисельностi працiвникiв, найбiльше – в секторi будiвництва. Про це свiдчить iндекс очiкувань дiлової активностi (IОДА), який Нацiональний банк розраховує щомiсяця, за винятком вимушеної перерви в березнi-травнi 2022 р.

У листопадi IОДА залишився нижче нейтрального рiвня (50 пунктiв) i становив 49.1 порiвняно з 49.6 у жовтнi, повiдомляє Property Times.
Пiдприємства будiвництва найпесимiстичнiше серед iнших секторiв оцiнили економiчнi результати своєї дiяльностi, зважаючи на зростання виробничих витрат, звуження iнвестицiйного попиту, брак квалiфiкованих кадрiв, а також сезоннi умови: секторальний iндекс знизився в листопадi до 40.6 (у жовтнi – 44.8).
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, респонденти очiкували на подальше зменшення обсягiв будiвництва, нових замовлень, а також закупiвлi сировини та матерiалiв. Попри пом’якшення оцiнок щодо вартостi послуг пiдрядникiв, будiвельники прогнозували зменшення закупiвлi їхнiх послуг та зберегли негативнi оцiнки щодо доступностi пiдрядникiв.
“Воєннi дiї та їх наслiдки, посилення безпекових ризикiв, розрив логiстичних ланцюгiв, певне обмеження пропозицiї електроенергiї та її здорожчання для бiзнесу, податковi змiни, звуження iнвестицiйного попиту, а також брак квалiфiкованих працiвникiв продовжували стримувати економiчну активнiсть пiдприємств та негативно вплинули на їхнi очiкування”, – сказано в дослiдженнi.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *