У Харковi повнiстю вiдновили пошкоджений росiйською ракетою ТРЦ

У Харковi повнiстю вiдновили пошкоджений росiйською ракетою ТРЦ

Станом на 1 грудня всi торговi площi ТРЦ Nikolsky (Харкiв), що були пошкодженi внаслiдок ураження росiйською ракетою, вiдновлено та передано орендарям для адаптацiї.

Роботи з вiдновлення ТРЦ стартували у квiтнi 2022 р. Вiдкриття -першого поверху вiдбулось 17 червня 2022 р. Паралельно тривали будiвельнi роботи на iнших поверхах. Протягом вересня-листопада 2022 р. були вiдкритi перший, другий та частина третього i четвертого поверхiв.
У жовтнi в ТРЦ була повнiстю замiнена плiвка свiтлопрозорого куполу, найбiльшого в Українi, повiдомляє Commercial Property.
Частина примiщень площею понад 1 тис. кв. м на третьому та четвертому поверхах (безпосередньо мiсце ураження) була iзольована вiд вiдвiдувачiв та залишалась закритою. Роботи з вiдновлення тут тривали ще рiк i закiнчились лише зараз. На цих поверхах довелося демонтувати значну частину перекриття та конструктивних елементiв i будувати нове.
Максим Гаврюшин, операцiйний директор компанiї Budhouse Group (девелопер ТРЦ Nikolsky), коментує: “Рiшення про поступове вiдновлення ТРЦ було ухвалено ще у квiтнi 2022 р. Росiяни стояли за 10 км вiд мiста, але ми розумiли, що потрiбно вiдремонтувати пошкодження до зими, щоб захистити будiвлю. Крiм того, пiдземнi поверхи люди могли використовувати як укриття. Також мiсто потребувало iнфраструктури – майже всi магазини у Харковi на той час були закритi. Тому ми вирiшили вiдкрити пiдземнi поверхи iз супермаркетом “Сiльпо” та паркiнгом у якостi укриття й одночасно готувати до вiдкриття iншi поверхи. Вiдкриття було дуже важливим для харкiв’ян”.
Загальний бюджет вiдновлення ТРЦ (прямi збитки) становив близько $18 млн. Непрямi збитки по ТРЦ Nikolsky, враховуючи втрати капiталiзацiї, становлять за 2022 р. близько $150 млн.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, у 2023 р. ТРЦ демонструє поступове зростання усiх показникiв протягом року. Вакантних торгових площ в об’єктi нинi немає. Але значну кiлькiсть примiщень (16%) займають магазини групи Inditex та Н&М, якi ще не вiдновили роботу. Попри це трафiк ТРЦ вiдновився на 85%, а товарообiги – на 90%. У 75% орендарiв товарообiги у 2023 р. перевищують довоєнний рiвень.
Росiйська ракета влучила у покрiвлю ТРЦ Nikolsky 9 березня 2022 р. о 22:30. Ракета влучила у технiчний п’ятий поверх ТРЦ, повнiстю знищила венткамеру на цьому поверсi та пройшла ще через два перекриття до третього поверху. Наслiдками влучання стали значнi пошкодження куполу, фасаду, було пошкоджено майже половину клiматичного та вентиляцiйного обладнання, пошкодженi склянi конструкцiї на фасадi та мультимедiйнi фасаднi екрани. Також ТРЦ зазнав значних пошкоджень всерединi – практично знищенi склянi огородження атрiуму, багато вiтрин, оздоблення другого-четвертого поверхiв, мультимедiйнi екрани, елементи декору.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *