У Львовi майже завершили вiдбудову будинкiв на Стрийськiй

У Львовi майже завершили вiдбудову будинкiв на Стрийськiй

На вулицi Стрийськiй завершують аварiйно-вiдновлювальнi роботи у чотирьох будинках, якi найбiльше постраждали вiд росiйського ракетного обстрiлу 6 липня 2023 р. У 62-му та 68-му будинках роботи першого етапу закiнчили, а у двох iнших завершують класти черепицю на даху. Наступний етап – вiдновлення фасадiв, сходових клiток та мереж.

Мiський голова Львова Андрiй Садовий наголошує, що постраждалi будинки на Стрийськiй входять до iсторичного ареалу мiста, тому їх вiдновлюють такими ж, якими вони були ранiше.
“Тут має бути все вiдновлено згiдно з проєктом, який робили ще за старих часiв, тому працюють якiсно i фундаментально. Я переконаний, що цi будинки будуть кращими, нiж до цiєї атаки, коли ракета прямо влупила i ми втратили наших безневинних десятьох львiв’ян. Ми вiдбудуємо самi будинки, а вже всерединi люди будуть робити ремонт, як їм краще пасує. Ми будемо спонукати працювати оперативно, i звичайно має бути якiсть, тому що це iсторичний ареал, це пiд контролем ЮНЕСКО”, – каже Андрiй Садовий.
З обстрiляних будинкiв вивезли бiльше 1 тис. т смiття. На вiдбудову пiшло близько 450 куб. м бетону, понад 100 т металлу та 1300 кв. м черепицi.
З чотирьох будинкiв найбiльше постраждав 64-ий. В нього було пряме влучання ракети, тому доводилось вiдновлювати усi перекриття та стiни, починаючи з першого поверху. Щоб зберегти автентичнiсть, у будiвлях встановили дерев’янi вiкна, а на даху кладуть черепицю, яку спецiально замовляли закордоном.
“Саме на цьому даху використовується черепиця типу “бобровий хвiст”. Орiєнтовно 3 кв. м цього матерiалу потрiбно, щоб облаштувати 1 кв. м даху. Хлопцi складають її наче мозаїку, трапецiєю: внизу площа звужується, а зверху розширюється. Усе це для того, щоб повторити радiус даху i вiдновити його автентичнiсть”, – розповiдає Олег Полiщук, директор ЛКП “Рембуд”.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, через значнi руйнування 70% будинкiв 64 та 66 довелося будувати наново. Тут зробили залiзобетонне перекриття з утепленням, яке слугує пiдсиленням старої кладки. Ретельно пiдбирали навiть цеглу в коминах. Будiвельники зазначають, що при такiй реконструкцiї було б простiше збудувати новий будинок.
За словами заступника мiського голови з мiстобудування Любомира Зубача, остаточно завершити перший етап робiт мають до середини лютого. Наступний етап передбачає вiдновлення фасадiв, сходових клiток i мереж.  
“Фiнальна стадiя – це внутрiшнi ремонти, якi люди будуть робити собi в квартирах. Мiська рада даватиме на це компенсацiю. За дорученням мiського голови, має бути чiтка угода та зобов’язання, що грошi будуть витраченi на ремонт згiдно з визначеним стандартом, адже це пам’ятка архiтектури. Не хочеться забiгати наперед, але до початку опалювального сезону хотiлося б завершити весь комплекс робiт”, – розповiв Любомир Зубач.
Окрiм iншого, во дворi будинкiв планують облаштувати громадський простiр.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *