У Луцьку вiдкрили незвичне укриття

У Луцьку вiдкрили незвичне укриття

В Луцьку за призначенням використовується укриття, побудоване у XIV столiттi. На його облаштування за сучасними вимогами вже пiд час великої вiйни витратили 2,3 млн. євро. Про це повiдомив заступник мiнiстра з питань стратегiчних галузей промисловостi Тимур Ткаченко.

“Це найстарiша споруда цивiльного захисту в Українi з тих, де я був i якi бачив. Шкода, що наше сьогодення змушує використовувати iсторичнi пам’ятки у якостi укриттiв, а не просто вивчати й дослiджувати iсторiю”, – написав вiн у Telegram.
Захисна споруда-музей у замку перебуває на балансi Волинського фахового коледжу Нацiонального унiверситету харчових технологiй i, за словами Ткаченка, вiдповiдає всiм сучасним нормам, повiдомляє Liga.
Розширили площу укриття та провели ремонтно-реставрацiйнi роботи (вентиляцiя, замiна iнженерних мереж та освiтлення, пiдсилення фундаментiв частини оборонної стiни тощо) шляхом спiвфiнансування мiської ради та Програми транскордонного спiвробiтництва.
Музейний простiр “Окольний замок” у Луцьку вiдкрили у серединi липня. Вiн включає вежу князiв Чорторийських, пiдземелля колегiуму єзуїтiв та фрагмент оборонного муру.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, пiдземний музейний простiр складається iз 22 примiщень: 18 кiмнат i чотирьох коридорiв загальною площею понад 700 кв. м.
Реалiзували проєкт за грант ЄС, який виграла Луцька мiськрада у партнерствi iз мунiципалiтетом Люблiна в межах Програми транскордонного спiвробiтництва “Польща-Бiлорусь-Україна 2014-2020”, а також коштам мiського бюджету, додатково вкладеним у проєкт.
Пiд час повiтряної тривоги люди фактично перебувають у пiдземному музеї. В iнший час тут проводяться екскурсiї.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *