Деякі українці можуть знайти безкоштовне житло під час війни – кому воно доступне

Для деяких українців існує можливість безкоштовно знайти житло для проживання. Для цього потрібно скористатися програмою "Прихисток" та зареєструватися на спеціальному сайті.

Про це повідомили у Мінреінтеграції.

Що таке програма "Прихисток"

Цю ініціативу створили за принципом дошки оголошень. Працює вона так – власники житла, які готові прихистити у себе вдома переселенців, залишають оголошення про вільне житло та контакти. В свою чергу люди, які потребують житла, можуть одразу його знайти та забронювати на декілька днів або довший період.

Важливо пам'ятати, що житло у межах цієї програми надається безкоштовно.

Щоб знайти житло потрібно виконати такі кроки:

  1. зареєструватися на сайті "Прихисток";
  2. за допомогою системи фільтрів підібрати оптимальне помешкання;
  3. зв’язатися з власником житла.

Наразі у Мінреінтеграції закликали скористатися за потреби цією можливістю знайти безкоштовне житло тим українцям, які евакуюються з населених пунктів Куп’янського району Харківської області. Вони можуть тимчасово поселитися у безпечних районах країни.

Ті українці, які допомогли переселенцям в межах цієї програми, отримають право на пільги. За умовами програми, вони зможуть отримати компенсацію від держави на сплату комунальних послуг.

Чому здорожчала оренда житла

Експертка з нерухомості Вікторія Берещак у коментарі Pro Гроші розповіла, що оренда житла здебільшого зросла у тих областях, які зараз приймають внутрішньо переміщених осіб. Там ринок нерухомості більш пожвавлений, тому "апетити" власників певним чином підвищуються, адже попит серед населення дуже високий.

Люди, які були вимушені покинути свій дім, зараз не будуть обирати між квартирами в ЖК та "хрущовках", вони заїдуть в ту квартиру, яка на той момент буде вільною та відносно недорогою, порівняно з іншими пропозиціями, – пояснила вона.

Проте експертка уточнила, що це стосується не всіх. Адже дехто дійсно обирає, порівнює стан квартири, зіставляє ціну та якість, навколишнє середовище тощо. Тому вартість оренди в таких містах зросла як в старому, так і в новому фонді, бо власники розуміють, що без клієнтів вони точно не залишаться.

Загалом Вікторія Берещак зауважила, що орендувати квартиру в ЖК дорожче, ніж в "хрущовках", через декілька причин:

  • на первинному ринку вдосконалені технології будівництва;
  • в ЖК часто можна знайти для себе квартиру з цікавим плануванням, якого немає в старому фонді.
  • інфраструктурне наповнення краще, ніж у житлі вторинного ринку.

Експертка пояснила, що як правило людині, яка зняла квартиру в ЖК, просто достатньо вийти з під'їзду й вона потрапить в продуктовий магазин, до спорт-залу чи в улюблену кав'ярню. Саме виходячи з цього, власники квартир й ставлять ціну оренди вищу.

Раніше ми писали про те, що компенсацію за пошкоджене житло виплатять ще одній категорії українців. Також ми розповідали, як відновити документи на нерухомість.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *