Як спадкоємцям отримати відшкодування за зруйноване житло: покрокова інструкція

В Україні внаслідок повномасштабної війни тисячі будинків зазнали пошкоджень або ж були повністю зруйновані. У зв'язку з цим держава запустила програму "єВідновлення", яка передбачає грошову компенсацію для власників такої нерухомості. Якщо процедура подання заяви на отримання компенсації та сам процес отримання коштів більш менш зрозумілі, то питання щодо можливості отримання компенсації спадкоємцями власників пошкодженої або зруйнованої власності залишає багато невирішених питань.

З цим допомогли розібратися юристи з "Право на захист".

Як спадкоємці можуть отримати компенсацію за програмою єВідновлення"

Фахівці зазначили, що згідно з Законом України "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна" право на отримання грошової допомоги в рамках програми "єВідновления" мають:

  • спадкоємці власників пошкодженої/знищеної нерухомості;
  • власники квартири/будинку;
  • замовники будівництва;
  • власники спеціальних майнових прав на нерухомі об'єкти;
  • інвестори або фінансові спонсори будівництва;
  • члени житлово-будівельних кооперативів, які придбали майно, але ще не оформили право власності.

Однак порядок отримання компенсації для спадкоємців не завжди є очевидним. Для цього необхідно виконати кілька важливих кроків:

  1. Звернутися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. Важливо враховувати, що людина, яка проживала зі спадкодавцем на момент його смерті, автоматично вважається спадкоємцем і може одразу подати заяву на отримання свідоцтва про право на спадщину.
  2. Отримати свідоцтво про право на спадщину та здійснити державну реєстрацію переходу права власності. Цей процес проводиться нотаріусом із виданням свідоцтва.
  3. Подати заяву на отримання компенсації за пошкоджене нерухоме майно через один із доступних способів, таких як портал "Дія", мобільний додаток "Дія", ЦНАП, орган соціального захисту населення або нотаріус.

Необхідно пам'ятати, що спадкоємці можуть отримати компенсацію лише після документального оформлення переходу права власності на спадщину через державну реєстрацію.

Чи потрібно українцям сплачувати податки з допомоги "єВідновлення"

Голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк розповіла, що українці, які отримали гроші в рамках програми "єВідновлення", звільнені від податків. Крім того, ці кошти не впливають на отримання субсидій та інших соціальних виплат.

Раніше ми повідомляли, що в Україні різко зросла кількість погоджених заявок по програмі "єВідновлення". Також ми писали, які пошкодження нерухомості не покриває компенсація.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *