Компенсація за зруйноване житло – коли розпочнеться розгляд заяв українців

Через повномасштабну війну в Україні, а саме обстріли, деякі люди втратили свою домівку. Але, за програмою "єВідновлення" держава надасть таким громадянам компенсацію, яка дозволить придбати нове житло. Вже 15 серпня розпочався процес розгляду заяв на отримання житлового сертифіката.

Про це повідомили в Мінвідновленні.

Комісії, в складі яких не менше п'яти представників органів місцевого самоврядування, матимуть на меті ефективно та об'єктивно вирішувати питання стосовно компенсацій за знищене майно. Також до їх складу можуть долучатися експерти, архітектори, оцінювачі, представники міжнародних та громадських організацій, що додає об'єктивності та професіоналізму до процесу.

Основні функції комісій включають:

  • розгляд заяв на отримання компенсацій;
  • надання консультацій щодо житлового сертифіката;
  • перевірку документів;
  • обстеження об'єктів;
  • допомога в поновленні чи отриманні втрачених документів власності на майно.

Комісія складатиметься не менше ніж з 5 осіб

Комісія складатиметься не менше ніж з 5 осібФото: Мінвідновлення

Важливо наголосити на тому, що рішення комісій щодо надання чи відмови у компенсаціях буде вноситися до спеціального Реєстру пошкодженого та знищеного майна протягом п'яти робочих днів з дня проведення засідання. Органи місцевого самоврядування також зобов'язані затвердити рішення комісій протягом п'яти календарних днів з дня його прийняття.

У разі незгоди з рішенням комісії українці можуть оскаржити його. Для цього потрібно звернутися до органу місцевого самоврядування, що створив її.

Громадяни, які втратили дах над головою під час війни, отримають компенсацію у вигляді електронних житлових сертифікатів. Їх надалі можна буде використати для купівлі житла у новобудовах або ж на вторинному ринку. Також є можливість інвестувати в майбутню нерухомість.

Хто має право отримати компенсацію по програмі "єВідновлення"

Житловий сертифікат видають лише одноосібному власнику житла, яке було зруйноване після 24 лютого 2022 року. При цьому воно повинно не підлягати відновленню та знаходитися на неокупованій території й не в зоні активних бойових дій.

Процедура подачі заяви стартує з інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене майно, після чого заявник може подати заяву на отримання компенсації, скориставшись послугою "єВідновлення" в застосунку "Дія".

Щоб подати заяву необхідно:

  • вибрати пільгову категорію, якщо є;
  • надати контактні дані;
  • замовити довідку про несудимість у "Дії".

Пізніше це можна буде зробити в через нотаріуса, ЦНАП та орган соціального захисту.

Скільки українців вже подали заяви на компенсацію

З 1 серпня, коли відбувся запуск механізму компенсації за знищену нерухомість, заявки подали понад 1400 українців. Найбільше заяв надійшло від жителів Харківської (597), Київської (428) та Чернігівської (113) областей.

Загальна площа зруйнованого житла, щодо якого подано заяви, становить майже 100 тисяч квадратних метрів. Майже 60% поданих заяв стосуються компенсації за знищену квартиру.

Як зміниться вартість житла до кінця літа

На вторинному ринку вартість залежить від регіону та власників. Маркетингова надбавка часто 15-20%, може бути 30% для хороших лотів. Про це сайт Pro Гроші дізнався від експертки з нерухомості Вікторії Берещак.

На вторинному ринку може спостерігатися середньозважене зростання вартості квадратного метра, але у такому випадку власники квартир самі вирішують, на скільки підвищити вартість житла, – розповіла Берещак.

Вона зазначила, що на сьогодні найбільше зростає вартість квартир на вторинному ринку у Дніпрі, Івано-Франківську, Тернополі, Кропивницькому, Львові та Вінниці. В цих містах ціни зростатимуть поступово, мінімізуючи вплив на попит.

Раніше ми повідомляли, як вибрати квартиру та не стати жертвою шахрая. Також сайт Pro Гроші дослідив динаміку ринку нерухомості та дізнався, як змінилися ціни на житло у новобудовах в Київській області.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *