Майбутнє “сталінок” та “хрущовок” – чи варто українцям шукати нове житло

В Україні залишилося більше ніж 30 тисяч старих будинків, які будувалися ще в часи СРСР. В них і дотепер живуть люди. Однак термін експлуатації такого житла вже вичерпався. Тому варто розуміти, що вже через кілька років “сталінок” та “хрущовок” майже не залишиться на українському ринку.

У коментарі сайту Pro Гроші оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак розповіла, що буде зі старим житловим фондом через 10 років.

У нас вже в Раді мають проголосувати за закон про реновації “хрущовок”. Ми почнемо рухатися нарешті в цьому питанні. Я не кажу, що це буде легко. Адже буде чимало ускладнень через соціальні протиріччя та через вирішення запитів ринку, – говорить експертка.

Однак варто очікувати, що поступово країну будуть відновлювати саме за новими стандартами.

Перебудова старого житла — це гостре та нагальне питання, а особливо зараз. Через війну понад 170 тисяч будинків знищено. Багато сімей в очікуванні нової квартири. Я впевнена, що в майбутньому варто очікувати будівництва навіть цілих кварталів. І буде дивно робити новий проєкт за новими стандартами поруч зі зношеним старим будинком. Ймовірно, що будуть комплексні програми реновацій, – додала Вікторія Берещак.

Чому "сталінки" та "хрущовки" стали небезпечними

Таке житло вже вичерпало всі свої можливості. Будівлі на сьогодні мають жахливий стан інженерних комунікацій, занедбану покрівлю, погані фасади. Жити в таких квартирах не завжди навіть безпечно.

Найбільше таких будинків ви можете зустріти в тих регіонах, де було багато заводів. Йдеться про Схід України, а саме про:

  • Запорізьку;

  • Донецьку;

  • Харківську області.

Хоча насправді ви можете побачити "хрущовки", "сталінки" та інші старі будівлі практично в кожному українському місті. Ба більше, навіть в найменшому можна зустріти хоча б одну або дві показові будівлі.

Якщо вас зацікавила ця тема, то більше ви можете прочитати тут.

Як виглядають "хрущовки"

Це типові проєкти будинків, які були збудовані в період з 1954 до 1965 років. Для цих будинків характерні такі особливості:

  • 3-5 поверхів максимум;

  • зменшена площа кімнат;

  • тонкі стіни;

  • дуже маленька кухня, десь 7-9 квадратних метрів;

  • з'єднані санвузол та ванна кімната;

  • відсутність ліфтів.

Однак на сьогодні такі будинки мають зношені комунікації, покрівлю тощо. Якщо вас зацікавила ця тема, то ви також можете детально дізнатися про те, який вигляд мають "сталінки", в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, як боротися з голосними сусідами та що загрожує за надмірний шум. Також ми писали, як зміниться ринок нерухомості в Україні через 5 років.

Джерело

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *