Податок на нерухомість: як українцям самостійно розрахувати суму витрат

Податковий кодекс України встановлює обов’язок для наших громадян сплачувати кошти за понаднормові квадратні метри житла. Йдеться про максимальний розмір у відсотках від мінімальної заробітної плати – 1,5% від 6 700 грн у 2023 році. Українці можуть самостійно розрахувати суму такого податку, не чекаючи, поки прийде квитанція.

Про це розповіли фахівці "Юридичного радника для ВПО".

Нагадаємо, податок сплачують власники квартир і приватних будинків, які володіють площею понад 60 кв.м і 120 кв.м відповідно. За кожен понаднормовий квадратний метр потрібно заплатити максимум 97,50 грн станом на 2023 рік. Наступного року, коли збільшиться мінімальна зарплата, сума податку також виросте.

Щоб самостійно визначити потенційні витрати, необхідно відкрити офіційний сайт Державної податкової служби та обрати розділ "Калькулятор обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з фізичних осіб". Далі слід визначити тип нерухомості – житлова або нежитлова.

Після цього варто вказати тип об'єкта. Якщо мова про житлову нерухомість, то вибір такий:

  • квартира;
  • житловий будинок;
  • дачний будинок;
  • домоволодіння тощо.

Для нежитлової нерухомості треба вибрати з таких варіантів:

  • нежиле приміщення;
  • будівлі офісні;
  • будівлі готельні;
  • господарські (присадибні) будівлі тощо.

Наступний крок – зазначити загальну площу об’єкту, а також тип власності. Адже від того, володіє нерухомістю одна сім’я або кілька, залежить податок.

"Якщо об'єкт перебуває у спільній частковій власності, власник зазначає лише розмір своєї частки, і податок розраховується пропорційно. Якщо об'єкт – у спільній сумісній власності, податок розраховується повністю і сплачується за погодженням одним зі співвласників", – зауважили фахівці.

Залишилося вказати період володіння, тобто з якої дати ви набули право власності, та ставку. Важливо розуміти, що податок визначає місцева влада, тому для кожної області розміри не однакові. Дізнатися актуальну інформацію про ставки можна за посиланням. Далі варто натиснути на кнопку "Розрахувати" і побачити суму податку, яку необхідно сплатити.

Що треба знати українцям про податок на нерухоме майно

Раніше ми розповідали, що термін сплати податкового зобов’язання – продовж 60 днів після отримання відповідної квитанції. Навіть якщо власнику квартири/будинку не надійшов документ від контролюючого органу, потрібно самостійно відвідати податкову та вказати на відсутність квитанції.

Адже це не звільнить від відповідальності за несвоєчасну сплату. Українцям загрожують санкції за ігнорування обов’язку. За 30 днів затримки нараховують адміністративний штраф у розмірі 5% від суми боргу, за триваліше порушення – 10%.

До речі, власники нерухомості, яка розташована на тимчасово окупованій території чи в зоні активних бойових дій, звільняються від податку. Так само зобов’язання скасовується для родин, які ділять між собою одну квартиру/будинок, але площа житла перевищує норму.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як відновити документи на нерухомість. Також ми повідомляли, що попит на певні квартири може знову зрости і розповідали, яку нерухомість обирають українці.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *