Попит на первинному ринку став на “паузу” – як це вплине на вартість нерухомості

На українському первинному ринку нерухомості прогнозуються невеликі зміни, зокрема, у сфері попиту. Ймовірність того, що до кінця 2023 року збільшиться кількість угод на придбання житла, досить мала. Це може суттєво вплинути на цінову політику, і очікується, що середні коливання вартості квадратного метра будуть обмеженими та не перевищать 1-1,5%.

Про це розповів співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

Що впливає на попит первинного ринку

Експерт вказав на фактори, які впливають на попит. Згідно з його оцінкою, державні механізми, призначені для стимулювання попиту на об'єкти в стадії будівництва, є недостатньо ефективними. За пільговою програмою іпотеки "єОселя" тільки 2-3% угод з придбання житла на первинному ринку, належать до загальної кількості схвалених кредитів.

Також Семенцов додав, що наразі невідомо як буде впроваджений механізм використання сертифікатів за програмою "єВідновлення" на первинному ринку та скільки осіб розглядатимуть можливість придбання такої нерухомості. Він нагадав, що із понад 5 тисяч заявок за цією програмою, лише близько 200 сертифікатів було сформовано.

Як збільшити попит на квартири в новобудовах

Для стимулювання попиту через програму "єОселя", Семенцов пропонує девелоперам змінити механізми придбання житла, залучаючи кошти через фонди фінансування будівництва, купівлю-продаж майнових прав на недобудовані квартири або облігації. Проте, багато девелоперів, які розпочали будівництво до лютого 2022 року, ще не готові до таких змін, залишаючись вірними традиційним схемам продажу.

За думкою експерта, спільні програми кредитування між банками та девелоперами та тенденція до зниження відсотків за іпотечними банківськими програмами можуть стати ключовими механізмами для збільшення попиту. Проте впродовж найближчих 1-2 місяців можна очікувати лише обмежений розвиток таких програм, з невеликим зростанням іпотечних угод, на 3-5% до кінця 2023 року.

"За час від початку повномасштабного вторгнення попит скоротився в 3-5 разів від "довоєнного" рівня. І наразі він більш-менш є сталим. Власне це варто вважати точкою відліку для проєкції попиту у 2024 році", – підкреслив Семенцов.

У висновку експерт вказав, що девелопери адаптують свої стратегії до реальності "воєнного" часу, акцентуючи на добудові існуючих об'єктів та впровадженні системних змін у бізнес-процесах. Ключовими напрямками цих змін є модифікація практик продажу на ранніх стадіях будівництва, залучення початкового капіталу та більша увага до якісних характеристик майбутніх житлових комплексів.

Що відбулося з цінами на первинну нерухомість в жовтні

У жовтні 2023 року на ринку нерухомості в Україні відбулися зміни в цінах під впливом різних чинників. В середньому вартість квадратного метра в Києві склала 57 460 гривень.

Найбільший ріст цін за останній рік зафіксовано в Івано-Франківській області (48%), Житомирській області (24%), Сумській та Черкаській областях (22%). Водночас вартість квадратного метра в таунхаусах найвища в Закарпатській області (53 603 гривень) зі зростанням на 48% порівняно з жовтнем 2022 року. Проте ціни на квадратний метр в новобудовах зменшилися в Києві та Одеській області на 8% та 9% відповідно.

Раніше ми повідомляли, як розгледіти приховані помилки в ремонті та уникнути "сюрпризів". Також наша редакція дізналася в експертки з нерухомості, як правильно написати оголошення про продаж квартири.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *