Прибрати у квартирі недостатньо? Без чого неможливо здати нерухомість в оренду

Здача нерухомості в оренду – це популярний спосіб отримання додаткового доходу для власників квартир, будинків та інших видів житла. Завдяки цьому люди мають можливість отримувати щомісячний платіж від орендаря. Проте перед тим, як здати свою нерухомість, власнику необхідно докласти певних зусиль.

Журналісти сайту Pro Гроші звернулися до оглядачки ринку нерухомості Вікторії Берещак, щоб вона розповіла, які кроки потрібно зробити перш ніж здавати квартиру, та що має бути в договорі про оренду житла.

Підготуйте нерухомість до її здачі в оренду

Перш і найважливіший крок – це підготовка вашої нерухомості до оренди. Це стосується не просто прибирання, а й забезпечення комфортного проживання орендарям.

Вікторія Берещак наголошує на важливості наявності базової техніки, такої як бойлер, пральна машина, мікрохвильова піч, духова шафа, чайник і телевізор. Це робить ваше житло більш привабливим для потенційних орендарів і допоможе знизити термін експозиції на ринку.

Наступний момент – якщо є певні погрішності по ремонту, то їх краще усунути, тобто, щоб хоча б мінімальний косметичний ремонт був здійснений після попередніх орендарів або після власного проживання. Тому що людей дійсно цікавить, щоб квартира була свіжа, не захаращена, достатньо простора та чиста.

Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Подбайте про інтер'єр

Зараз люди дуже не люблять килими та якісь старі речі. Проте, якщо вони вже є у квартирі, то їх потрібно зробити акцентними.

Тому вам варто подумати, який сенс несе той простір, який ви плануєте здавати, – зазначила Вікторія Берещак.

Захистіть себе від ризиків

Важливо розуміти – оренда передбачає купу ризиків, пов'язаних з недобросовісністю як власників, так і орендарів. Тому потрібно убезпечити себе від можливої потенційної загрози. Це можна зробити за допомогою договору про оренду.

За допомогою посередника, професійного рієлтора, брокера, який здійснює свою діяльність з відповідною ліцензією і його посвідчення має бути не протермінованим. Це має бути фахова компетентна людина, яка допоможе укласти договір між сторонами. Договір під часи оренди житла вкрай важлива складова цього всього процесу.

Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Звісно, нотаріально ніхто його не піде завірятися, на жаль, у нас це не практикується. Але, з усім тим, цей договір, в якому будуть зазначені реквізити паспортів і вся інформація, що засвідчує особу, допоможе потім у судовому порядку, при необхідності, розійтися сторонам.

У договорі про оренду житла важливо враховувати декілька ключових моментів:

  • вся інформація, що посвідчує особу (з обох сторін);
  • чітко прописано, що є у квартирі на момент заселення і в якому воно стані (меблі, техніка). Тому важливо перевіряти комплектацію та справність меблів та техніки;
  • умови, які передбачає договір, наприклад, передплата, сума оренди, терміни сплати, комунальні платежі тощо.

Також у договорі важливо прописати порядок дій на випадок форс-мажорних обставин. Наприклад, як це було на початку повномасштабного вторгнення, коли люди масово виїжджали за кордон, екстрено виселялися з квартир тощо. Тобто такі всі моменти також потрібно заздалегідь продумати та прописати різні життєві сценарії, щоб у разі чого уникнути претензій.

Тобто усі нюанси, які виникають між сторонами, обов'язково мають бути прописані в цьому договорі та він має бути засвідчений підписами орендарів та орендодавців, що вони приймають усі умови, – додала експертка.

Загалом, важливо, щоб сторони між собою домовилися, та врахувати це в договорі, навіть без юридичної формальності. Але це насправді вже звичка населення, тому що юридична сила має бути, але це вже вибір кожного, хтось довіряє просто договору, а хтось наполягає на відвідуванні нотаріуса.

Раніше ми розібралися з експерткою, на яких поверхах краще не купувати квартиру. Також ми писали, що потрібно перевірити перед покупкою квартири.

Джерело

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *